ТЕЛК-овете ще бъдат закрити


ТЕЛК-овете ще бъдат закрити
Снимка: БГНЕС

5933

Качеството на медицинската експертиза трябва да се промени и тя да стане по-обективна. Промените в Закона за здравето са свързани с разделяне на медицинската експертиза в ТЕЛК на две. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. По думите му така на практика ще бъдат закрити ТЕЛК-овете.

Промяната, която предлага министърът е всеки лекар, с необходимия стаж и квалификации по специалността си, да може да работи в болницата като лекар и да съставя тези експертизи за увреждане. Тези лекари ще получават допълнителни средства за тази допълнителна работа, съобщава БГНЕС.

Въпросната медицинска експертиза може да се прави от един или няколко лекари, в зависимост от степента на увреждането или заболяването.

Медицинска част от експертизата ще се дава по обективна таблица (това е справочника ICF на Световната здравна организация). Така пациентите ще получат бърза експертиза за степента и вида на увреждането си. Тази експертиза ще бъде изпращана по електронен път до социалните власт. След това втората комисия, в която ще има лекар по трудова медицина, представител на осигурителя, социален работник, ще изработи неговия социален план и спрямо неговата работа и специфика на труд, където работи, ще му бъдат присъждани съответните интеграционни добавки и помощи, за да бъде този човек реинтегриран обратно на работа.

Москов посочи също, че лекарите от ТЕЛК ще могат да продължат да работят в такива комисии. Ще се въведат обаче ясни критерии за тези специалисти – например, да бъдат с определен стаж и определени познания в областта, т.е. няма да има компромис в качеството на експертизата, заяви той.

По думите му до лятото законовите промени ще бъдат внесени в парламента в цялата им пълнота и се очаква до края на тази година да има пълноценно изработени документи и обективни справочници и през следващата година този процес трябва да стартира по новия начин.

Москов заяви също, че целта на цялата тази промяна е да се реинтегрират обратно в обществото хората с увреждания. Защото според него към момента тази система е отхвърляща. Според министъра с тези промени няма да се спестяват пари, а този 1.6 млрд. лв. ще бъдат насочвани към обективно инвалидизираните хора.

Москов посочи също, че инвалидната пенсия е заместващ доход. Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът на този човек е по-нисък от този, който е взимал преди да бъде инвалидизиран.

НЕЛК се преструктурира с две основни функции - едната е методологична - изработване на тези обективни справочници.

Освен това целият срок за издаване на решение за увреждане ще бъде съкратен. Очаква се след тези промени за седмица, след настъпване на увреждане хората да имат вече медицинска експертиза, а в рамките на месец и решението от социалните. Министърът посочи и че по този начин ще намалеят фиктивните решения за инвалидност.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички