В София има случай на морбили


В София има случай на морбили
Снимка: Thinkstock

2602

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев пред националната телевизия.

Той изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна.

В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си. Три са починалите деца от морбили в съседна Македония, като се взимат мерки като надопускане на неимунизирани деца, заяви лекарят.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират, призова д-р Кантарджиев. Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна. Проверка дали сме имунизирани може да се направи с проверка за наличие на антитела, изтъкна д-р Кантарджиев.

Грипът отминава, но сега е моментът на усложненията, заяви д-р Кантарджиев. От началото на годината досега от грип са боледували 600 000, а от респираторни инфекции са боледували около 1,5 млн. души. Това е малък брой хора за грипна епидемия, изтъкна д-р Кантарджиев.

Д-р Кантарджиев предупреди, че тази година трябва да се вземат мерки за избиване на комарите по водоемите, за да се предотврати опасността от западнонилска треска. Това трябва да се извърши преди разлистването на дърветата и е задача на местната управа, допълни той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички