5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа


5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа
Снимка: iStock/Guliver

17582

Коледа е прекрасен празник, изпълнен с уют и топлина. За съжаление обаче има страни, които са забранили почитането му от жителите или гостите си, които изповядват християнството. Изданието Newsweek разказва за 5 от тях.

Саудитска Арабия. Една от най-консервативните мюсюлмански държави забранява честването на Коледа, като забраната е изрична за училища, болници и други публични места, дори ако в тях има християни.

Северна Корея. Тоталитарният режим там е толкова антиколедно настроен, че преди време войници откриха стрелба по коледна елха, издигната от южнокорейци, близо до границата.

Сомалия. По-голямата част от населението в африканската страна изповядва исляма. Властта смята, че празнуването на Коледа противоречи на принципите на тяхната религия. Допълнителен аргумент - събирането на много хора на едно място, например за празник, давало поводи на терористи да атакуват.

Таджикистан. Населението на централноазиатската държава също е предимно мюсюлманско. Елхите и размяната на подаръци са забранени в училищата. Забрана има и на фойерверките и... Дядо Мраз.

Бруней. Султанът на малката мюсюлманска страна е разпоредил хората, които празнуват Коледа да се наказват с до пет години затвор. Жителите и посетителите с различна вяра могат да почетат празника, но на затворено и не бива да го обсъждат с мюсюлманите.

В Китай също публичното празнуване на Коледа под различни форми - например в училища или институции, не се приема добре, въпреки че в магазини и заведения може да види влиянието на празника. Китайските власти обаче се стремят да ограничават разпространението на западната култура.

Още от Коледен дух


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички