Анализ: Стабилна България сред нестабилна обстановка и растеж от 2%


Анализ: Стабилна България сред нестабилна обстановка и растеж от 2%
Снимка: БГНЕС

2306

Прогнозата за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за тази година се повишава от 1,2% на 2%. Това се казва в анализ на "Райфайзен Банк Интернешънъл".

Поради многото доброто представяне през пролетта, прогнозите за растеж на БВП на Полша, Унгария, Чехия и Словакия бяха ревизирани нагоре, като по този начин 4 от петте централноевропейски пазари се очаква да отчетат реален растеж на БВП от над 3%. Прогнозите за Румъния, България и Хърватия също бяха повишени – съответно от 3 на 4% за Румъния, от 1,2 на 2% за България и от 0 на 0.5% за Хърватия. Ситуацията в подрегиона Източна Европа остава усложнена, като се очаква до края на годината БВП да отчете спад от -3.5% в Беларус, -4% в Русия и -10% в Украйна, се посочва в анализа на банката.

“Тъй като пикът на цикъла на растеж се очаква да настъпи през втората половина на 2015 и началото на 2016 г., прогнозите за растеж за 2016 г. са малко под нивата за тази година. В повечето от страните в Централна Европа е характерно за растежа да допринасят всички компоненти на търсенето. Най-вече силното вътрешно потребление в страните с растеж от Централна и Югоизточна Европа, дължащо се на индивидуалното потребление и инвестициите, води до икономическо възстановяване, базирано на собствени сили, което ще продължи и след 2016 г.,” коментира Петер Брециншек, главен анализатор на Райфайзен Рисърч на "Райфайзен Банк Интернешънъл" (РБИ).

България е стабилна на фона на несигурната геополитическа обстановка

Военните конфликти в Украйна и Близкия Изток, напрежението в Македония и финансовата криза в Гърция поставят България в несигурна геополитическа обстановка. Въпреки това, тя остава стабилна. Нещо повече, коалиционното правителство работи в сравнително спокойна вътрешнополитическа обстановка, поради което то най-вероятно ще продължи управлението си в средносрочна перспектива, смятат от кредитната институция. През първото тримесечие на 2015 г., реалният брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличи изненадващо бързо - с 3.1% на годишна база. Главни мотори на растежа бяха нетният експорт, който допринесе с 2.3 пр.п. и индивидуалното потребление - с 1.0 пр.п., докато брутните инвестиции останаха неутрални (с 0.0 пр.п.) към прираста на икономиката. От страна на производството, секторът на услугите имаше най-солиден принос за растежа, следван от индустрията и селското стопанство. Въпреки рухването на четвъртата по големина Корпоративна търговска банка през втората половина на 2014 г., финансовият сектор като цяло също отбеляза растеж от 0.5% на годишна база, отчитат анализаторите.

"Поради слабото евро, износът се очаква да продължи ръста си до края на годината. От своя страна потреблението на домакинствата, макар и по-бавно, също ще нараства, стимулирано от ниските лихви по депозитите. Очаква се постепенно спадащите лихви по кредитите, както и еврофондовете, да подкрепят инвестициите, които през първото тримесечие бяха неутрални към растежа на икономиката“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк (България) Емил Калчев.

Има индикации и, че дефлационната тенденция е обърнала посоката си под влияние на политиката на ЕЦБ за количествено облекчение, като инфлацията към края на годината вероятно ще доближи 1.0%. „Вземайки предвид положителните икономически данни от началото на годината, ревизираме прогнозата си от 1.2% на 2.0% реален растеж за 2015 г., въпреки напрегнатата външна среда и неясното наследство от ликвидацията на КТБ“, допълни Калчев.

Припомняме, че през април Международният валутен фонд (МВФ) ревизира надолу прогнозата си за растежа на българската икономика през 2015 г. от 2% на 1,2%. Европейската комисия прогнозира растеж на БВП в рамките на 1%, нагоре от обявените по-рано 0,8%.

Института за икономически изследвания при БАН пък предвижда 1,4% ръст на българската икономиката прогнозират от БАН за текущата 2015 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички