Румен Гечев: Световната банка уволни правителството ни


Румен Гечев: Световната банка уволни правителството ни
Снимка: БГНЕС

4905

Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в Народното събрание. Той специално взе думата, за да коментира вчерашната оценка на Световната банка за българското правителство, предаде БГНЕС.

Гечев цитира информацията и съветите, поднесени вчера от постоянния представител на Световната банка у нас Тони Томпсън по време на вчерашната кръгла маса за правна рамка за растеж и развитие в България.

"Посланията на Световната банка в България са повече от категорични, с препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас", заяви Гечев. Той посочи, че освен, че експертите предупреждават бизнеса да стои далече от правителството, те по същество поставят слаба оценка на т.нар. реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите.

"Сегашното правителство не само, че не помага на бизнеса и на ускоряване на мижавия растеж от 0,9% спрямо 2014 г., но пречи и за неговото развитие. Тревожна е и оценката на Световната банка за конкурентоспособността на пазара у нас, че конкурентни са единствено фирмите, опериращи под политически чадър на властта. Идва въпроси кои фирми трупат печалби в полза на политическия елит", заяви депутатът от БСП. Гечев каза, че е скандално, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с "пристанали на властта фирми", защото рискуват бизнеса им да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос.

"Тези думи на Световната банка намират отражение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи растежа у нас. През първото тримесечие на 2015 г. има спад в обема на преките чужди инвестиции у нас, свиват се и вътрешните инвестиции. Бизнесът възнамерява да намали вложенията с над 35% през 2015 г.", каза още Гечев.

Според него оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния характер на изявленията на правителството за някакви чуждестранни инвеститори и подобрение в средства за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции потвърждава оценката ни, допълни Гечев. Според него правителството трябва да излезе и да каже открито приема или не приема тези оценки и кога ще започнат истинските реформи, които всички очакват, а ако не може да се справи, да си подава оставката.

Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции, колкото може повече. Това посъветва Тони Томпсън по време на кръгла маса за растеж и заетост в България. Той сподели опита, научен от престоя си в държавата ни, и изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас.

Като първо и най-важно експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо, дали правителството е регулатор или клиент. "Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции", аргументира се Томпсън. Друга негова откровена препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички