Борисов не е оптимист, че в света ще има мир


Борисов не е оптимист, че в света ще има мир
Снимка: БГНЕС

3448

В момента сме във време, много по-тежко от това на Студената война. Тогава нещата горе долу имаха правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм оптимист за мирното развитие на света. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в Брюксел, където се проведе срещата на лидерите на Европейския съюз, предаде Нова телевизия.

На разговорите ръководителите на страните-членки излязоха с обща позиция за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал в Солсбъри. Според тях е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал".

Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежение. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си, предупреди Борисов.

На въпроса дали българското правителство ще реагира той отговори: "Докато има "висока степен на вероятност, а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори".

Категорично всяка една държава декларира, че каналите за диалог във Варна трябва да продължат. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени, коментира Борисов предстоящата среща Турция-ЕС във Варна. Тези открити канали за диалог целят едно единствено нещо – това е да потвърдим втория транш, второто споразумение за тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница. Българите знаят какво беше преди година в Харманли, в Овча купел, представят си какво би било няколко стотин хиляди мигранти да ни дойдат на границата. Ако това успеем да постигнем във Варна, освен рекламата за града, защото цял свят се среща във Варна, малко като срещата в Техеран звучи, това ще ни бъде успех, подчерта Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички