Борисов: Тамън се договорим с румънските колеги и те влязат в затвора


Борисов: Тамън се договорим с румънските колеги и те влязат в затвора
Снимка: БГНЕС

3847

От много време правим срещи с румънските колеги и след 2 месеца те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити. Това заяви  премиерът Бойко Борисов по време на ежегодната срещна на бизнеса с правителството.

„Трябва да има ЖП линия, да има магистрала, защото като тръгнем да правим бизнес с Албания, Македония и др., ни трябват няколко денонощия, за да се пренесе един товар. А това е прекрасна част на Европа с може би най-добрите ареали за животновъдство, прекрасно място за туризъм и страхотно място за инвестиции. Ние трябва да им предложим инфраструктура, която ще създаде възможност за инвестиции, и трябва да имаме ясен план. Защото геостратегическите играчи не само са се вгледали насам, но и вече са тук, на Балканите. И съм щастлив, че моите колеги в Брюксел съзнават, че ако една част от Европа си я дадем просто ей така, няма на кого да се сърдим после, че ни е влязъл в задния двор – влиянието на Турция например, или на Саудитска Арабия, или на Китай", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

"Не на последно място, тук са и газовите връзки – въпросът е дали България ще продължи да бъде газопреносна мрежа или ще стане само клиент. Считам, че това не е редно да го допуснем. Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, също се оказаха много грешни. И на 1 януари 2019 г. ние ще осъмнем с Турски поток. Ние като държава много добре трябва да си направим сметката и запазвайки лоялност към НАТО и ЕС, дипломатично и спокойно да защитим своя интерес. Да загубим ние транзита в полза на Турция, Гърция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би приел. А практиката показва, че там където има газопроводи – няма и войни“, каза още той.

По думите му политическият елит на Балканите усеща, че сега е моментът да демонстрираме разум и да покажем на Европа, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции.

Какво заяви Борисов за протестите на еколозите прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички