България е на 60-о място в света по икономическа свобода


България е на 60-о място в света по икономическа свобода
Снимка: iStock/Guliver

3233

България заема чак 60-о място в света по икономическа свобода. Това става ясно от ежегодния "Индекс на икономическата свобода в света”, изготвен от изследователи от The Heritage Foundation.

Корупцията остава сериозен проблем в страната ни, пишат експертите в доклада си. Те посочват намесата на Европейския съюз на няколко пъти заради енергийния сектор и фалита на Корпоративна търговска банка.

Най-свободни по този показател са отново Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. В дъното на класацията са Венецуела, Куба, КНДР, съобщава БГНЕС.

В изследването, което се прави вече 20 години подред съвместно с The Wall Street Journal, се анализира ситуацията в 178 държави. САЩ отново, както и в предишни години, са на 11 място. Според авторите на доклада администрацията на Барак Обама със своите регулации, задържа деловата активност в страната. Русия е надолу с 10 позиции – 153-та.

При подготовка на индекса американските експерти са се водели от критерии като правото на собственост, защита от корупция, ситуацията в областта на данъчното облагане, държавните разходи, пазара на труда, свободата на предприемачеството, използването на паричните средства, търговията, инвестициите, финансовите операции.

Равнището на развитието и обемът на икономиката не винаги съответстват на показателите на икономическа свобода в една или друга страна. Така например Италия е на 86-то място, Китай – на 144-то.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че икономическата свобода пряко влияе върху икономическия ръст, равнището на доходите, общото благосъстояние, продоволствената сигурност и екологическото състояние.

Освен Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия в първите десет са Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Ирландия, Естония, Великобритания. Най-отзад, освен Южна Корея, Куба и Венецуела са Зимбабве, Туркменистан, Еритрея, Республика Конго, Иран, Екваториална Гвинея и Аржентина.

Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Йемен не са в класацията заради военните действия, които не дават възможност да се класират в списъка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички