България е сред държавите в ЕС с най-много починали заради мръсен въздух


България е сред държавите в ЕС с най-много починали заради мръсен въздух
Снимка: БГНЕС

4104

България остава една от страните в ЕС с най-много смъртни случаи заради замърсен въздух. Това показва вторият преглед на Европейската комисия по изпълнението на политиките в областта на околната среда, предаде БНР.

Въпреки че наскоро България прие изменения в нормативната си база в положителна насока, страната все още не е предприела структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и хармонизиране на целите за неговото качество със специфични ключови секторни политики като климат, енергетика и транспорт, се казва в документа.

В него се подчертава, че основните замърсители от прахови частици са битовото отопление и транспортът, както и че старите автомобили повишават риска от надвишаване на емисиите на азотни диоксиди. В прегледа се отбелязва още, че се събират едва 26 на сто от отпадъчните води, а само 6,7% от тях се подлагат на по-строга обработка. По отношение на „Натура 2000“ се казва, че страната ни не е изпълнила част от задълженията си, което би могло да доведе до загуба на някои местообитания.

В своя реакция от министерство на околната среда и водите посочват, че докладът на ЕК отчита напредък в мерките за качеството на въздуха. По данни на ековедомството в последните години близо два пъти е намалял броят на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици и в около две трети от населените места, в които има пунктове за мониторинг, са постигнали средногодишната норма.

Към момента само във Варна от общо 6 района за цялата страна е постигнато пълно съответствие с европейското законодателството, допълват от министерството.

Що се отнася до констатациите за пречистването на градските отпадъчни води се посочва, че до момента са изградени 110 градски пречиствателни станции, обслужващи 172 населени места и курортни комплекси.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички