Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти


Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти
Снимка: БГНЕС

2541

Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите по доклада на Националното бюро за контрол на СРС за 2016 г., предаде „Фокус“.

„Не чух отговор на два въпроса. Подслушване на журналисти? Не. Масово подслушване на политици, магистрати, журналисти? Не. Това, че се намираме в условията на открито заседание съвсем не е оправдание да кажем, че такова може да има“, коментира Цацаров.

Според него твърденията, че 10 % от всички СРС-та касаят журналисти, политици и магистрати са дълбоко неверни. „Защо са най-голям брой разрешенията за използване на СРС в Специализирания съд? Защото той издава разрешение за подслушване на организирани престъпни групи, а една група е минимум от трима души“, поясни Цацаров.

"Не е вярно, че няма сигнал на бюрото, който да не е получил отговор от Прокуратурата. Не обвинявам главния прокурор, но решихме да го сигнализираме, за да знае какво се случва в Прокуратурата. Поне да разпореди на прокурорите си да ни отговорят. Това каза от своя страна председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.

„Имаме случаи на уведомени граждани, че са подслушвани неправомерно, които са завели дела. Няма реакция на Прокуратурата“, посочи той. „Ще оставя без коментар това, че изказването ми е било пълно с критики към парламента“, уточни Бойко Рашков. „През тези 4 години наблюдавахме безобразни съдебни актове, но ние нито сме ги изменяли, нито отменяли, защото нямаме такива правомощия. Изпращали сме ги само до компетентните органи. ВСС не е взел никакво отношение или най-малкото нямаме обратна информация за това“, обясни той.

„Има 3 случая, в които имаме отказ да се запознаем с материали на ДАНС. Един от случаите касае много известен човек, който не е в залата. Но друг човек е в залата. Няма съмнение, че възпирането на бюрото да се запознае с материалите, на които се основава искането е свързано точно с този човек“, допълни председателят на бюрото за контрол на СРС. „Да виждате нещо политическо в изказването ми? Искаме просто да си свършим работата“, попита той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички