Депутат от партията на Симеонов: Децата с увреждания да се дават в домове


Депутат от партията на Симеонов: Децата с увреждания да се дават в домове
Снимка: Actualno.com

2493

Тези деца, е моето дълбоко убеждение, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Това заяви вчера депутатът от "Обединени патриоти" (НФСБ) Петър Петров пред "Дарик".

В аудиозапис, качен на сайта на радиото, той добавя, че е "виждал това чудо, как тези деца, ненормални във всяко едно отношение, как изнасят концерти, как рисуват" в един завод за телове до Мездра, чието име не може да се сети. "Според мен е възмутително, че те (протестиращите майки - бел. ред.) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно", каза още Петров.

Няколко часа по-късно Петров се отрече от думите си. "Изобщо не съм казвал, че децата с увреждания трябва да бъдат оставени в домове, за да могат майките им да работят", каза в парламента Петров. "Като кажа думичките деца, училища, домове, родители, свободно време, работа и да направиш от всичко това изречение, моля ви се", коментира Петров, цитиран от "Фокус". "Казах, че е правилно това, което в момента се прави - децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да поеме задълженията си", оправда се Петър Петров. "Децата да бъдат в ръцете на специалисти, които да се занимават с тях, да им организират времето и да дават възможност на родителите да се трудят", допълни той. "Тези майки, които получават достатъчно помощи, докато децата им са до 18 години, те трябва да го кажат и това да е ясно на обществото", каза още депутатът.

Припомняме, че вицепремиерът Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ, неотдавна нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени". 

"Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, изкарваха на пек и на дъжд тези уж болни деца без грам майчинско чувство и грижа за тях", каза той, с което предизвика масови призиви да подаде оставка.

Депутатите от НФСБ пък излязоха с позиция в защита на колегата си Петър Петров.

„Грижата, отговорността към децата с увреждания е обща – тя е както на семейството, така и на държавата, както на близките на детето, така и на специалистите“, пишат депутатите в своята позиция, в която се казва още, че специалистите са тези, чиито квалифицирани услуги спомагат за по-доброто развитие на тези деца, но без да се подценява родителската грижа.

„За нас това е отговорната позиция към децата с увреждания – а именно общата грижа на семейството, но и на държавата към тях. Всички останали интерпретации са опити за създаване на фалшиви новини, търсене не евтини спекулативни внушения и насаждане на напрежение в българското общество“, категорични са от НФСБ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички