Депутатите се скараха за комунизма и Делян Добрев


Депутатите се скараха за комунизма и Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

2332

Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание.

Без изненади - в центъра на спора бяха депутати от ГЕРБ и БСП, които се скараха по повод утвърдената от МОН учебна програма за 10 клас, предвиждаща изучаване на комунистическия режим до 1989 г. Докато спореха обаче отново бе замесено името на депутата Делян Добрев.

В декларация от парламентарната трибуна депутатът Галя Захариева обяви, че от ГЕРБ твърдо подкрепят министъра на образованието Красимир Вълчев и не приемат искането на левицата за неговата оставка заради необективност и политизация.

"Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение - кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни", заяви тя.

"Като чух това си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на XX век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?" "Тези, които след 1944 година проведоха масови чистки на директори и учители, и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети? Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като "Епопея на забравените" и "Под игото" на Иван Вазов, заради буржоазни възгледи на автора, а писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си "Тютюн", за да е "политически коректен"? "Не е възможно!" – казах си!", прочете Захариева.

Отговорът на левицата дойде мигновено - на трибуната се качи Валери Жаблянов и заяви, че е нормално декларацията, прочетена от Захариева да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията, защото било съпричастно в цялата си политическа дейност и в собственото си битие към бившият режим.

Жаблянов намеси в спора казуса "Делян Добрев", което предизвика изказване и на самия Добрев.

"БСП нито в едно свое действие не е допускала нарушаването на Конституцията като път за налагане на демокрацията", заяви Жаблянов.

После се върна към историята с подадената и оттеглена оставка на депутата от ГЕРБ и решението на Конституционния съд. Според Жаблянов с неприемането на оставката от парламента е нарушен един от основните принципи за политическото ни битие като народни представители, а именно - свободният мандат на народния представител".

Как продължи дебатът прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички