Дори да не ходят на работа, депутатите взимат 1/3 от заплатата си


Дори да не ходят на работа, депутатите взимат 1/3 от заплатата си
Снимка: БГНЕС

2179

Правилникът на парламента се употребява по политическо предназначение. Ако трябва да продължим логиката, може би трябва да се стигне и до отнемане на партийната субсидия, а субсидията не може да се ползва за възнаграждение. Това заяви политологът и депутат на БСП от времето на кабинета "Орешарски" Татяна Буруджиева след като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрично посочи, че дори да не ходят на работа, депутатите вземат 1/3 от заплатата си.

Не знам някой да е гласувал за една партия да влиза в парламента, за да излиза тя от парламента. ГЕРБ правеше същото по времето на Орешарски, обаче бързо осъзна какво е парламентаризмът, но БСП за трети път го прави. Щом излизаш, трябва да знаеш как ще влезеш – имам чувството, че не знаят как да влязат, каза Буруджиева. По думите ѝ големият професионализъм в политиката е отговорността какво правиш като си в опозиция.

Тъй като никой не фотосинтезира, някой ще трябва да заплаща тези действия на народните представители, заключи критично Буруджиева пред БНТ.

От парламента лесно се излиза, много трудно се влиза обратно. Всяко влизане от тези, които са бойкотирали парламента, изглежда доста конфузно и дори карикатурно, съгласи се и Александър Йорданов. Според него БСП също мислят при каква ситуация ще се върнат в парламента.

Йорданов обаче обърна внимание специално на чл. 136 от сегашния Правилник на Народното събрание, според който депутатите са длъжни да присъстват на заседанията на парламента и на парламентарните комисии. Именно този текст Йорданов видя като възможност на БСП да се върне, без да чака конкретна ситуация за връщане. И посочи, че има възможност чисто на хартия червените депутати да се измъкнат – като директно даряват заплатите си, а това означава 17 стотинки от депутатската заплата за всеки българин.

На директен въпрос защо депутатите не се притесняват за прехраната си, след като не ходят на работа – в такава ситуация нормалните хора се разделят с тази работа, Буруджиева отговори, че политическата сфера играе по следния начин – това не са трудово-правни отношения, а отношения между избирател и избран, макар че не стана много ясно каква е точно разликата.

На финален въпрос дали Радев трябва да наложи вето на Изборния кодекс или да не го наложи и какво ще е в интерес на обществото, и двамата коментираха, че аргументи има и в двете посоки. Буруджиева обаче посочи, че има промени в кодекса, за които никой дума не е отворил, но така и не ги коментира.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички