Идея - държави, които отказват мигранти, да плащат


Идея - държави, които отказват мигранти, да плащат
Снимка: Getty Images/Guliver

2496

Правителствата на страните-членки на Европейския съюз, които отказват да приемат обратно имигранти, регистрирани при тях при първо влизане в ЕС (бел. ред. - съгласно Дъблинските регламенти), да плащат, за да бъдат освободени от квотната бежанска система. Такова предложение има от страна Франция и Германия, твърди Reuters, позовавайки се на вътрешни документи.

Според EURActiv, идеята е страната-членка на ЕС, която регистрира имигрант, да поема отговорност за него за срок от 8 години. Досега Германия предлагаше срокът да е 10 години. Ако някоя страна-членка не иска да приеме обратно регистриран мигрант, след като на него му е отказано убежище в друга страна-членка, то тя да предприеме "алтернативни мерки за солидарност", предлагат Париж и Берлин. На дипломатически език това означава да плати - с допълнителна вноска или в бюджета на ЕС, или за проекти в Африка, насочени към сдържане на миграцията.

В документа се посочва, че ЕС би трябвало да има подходящ механизъм, за да се избегнат ситуации, в които всички правителства на ЕС биха избрали да платят, за да се измъкнат от отговорност и че би трябвало да се създаде осемгодишен период за какъвто и да било ангажимент.

Подобна мярка ще ускори напредъка на реформите по правилата на ЕС за получаване на убежище преди изборите за Европейски парламент през май, смятат европейски дипломати, пише БГНЕС. Целта на мярката е да се намалят разликите между държавите в Централна Европа, които се страхуват, че тези промени биха могли да насърчат пристигането на още по-голям брой емигранти, особено такива от Италия, през която огромен брой търсещи убежище стигнаха до Европа и която, според настоящите правила, е отговорна за настаняването им. Германия прие най-много хора, стигнали в Европа през Гърция и Италия.

Като друга отстъпка за Рим би трябвало да има специално правило за мигрантите, дошли на европейска територия, след като са спасени в Средиземно море - в момента италианското популистко правителство отказва да позволи кораби с имигранти да влизат в техните пристанища. Вчера последният кораб, нает от неправителствени организации - Aquarius, обяви, че спира спасителните си мисии заради политически пречки.

Досега Германия, Франция и Холандия търсеха солидарност от всички страни-членки на ЕС, но сега са по-отворени към възможността другите страни финансово да се изключат от схемата за разпределение на мигрантите, както първоначално предложи Европейската комисия през 2015 година. Вероятно и за това политическо споразумение ще бъде необходимо време, смятат дипломати, особено поради това, че унгарският премиер Виктор Орбан и евроскептичното италианско правителство изградиха политическия си имидж върху антимигрантската политика.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички