КСНС приключи без обща декларация


КСНС приключи без обща декларация
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

2309

Без общо становище завърши Консултативният съвет по национална сигурност.

Темата му беше „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки”. Той беше свикан в разгара на скандалите с евтини апартаменти.

На заседанието не е присъствал нито един представител на КПКОНПИ.

От Комисията излязоха с позиция, че атаката срещу нея идва от двама олигарси и една политическа партия - "за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това".

"Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите", заяви Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, цитирана от Нова телевизия. 

По думите ѝ предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси. „Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова. „Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС. Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС, посветен на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, заяви д-р Дариткова. Тя обясни, че намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ е било общо.

„Бяха отхвърлени от премиера Борисов и управляващите направените от президента Радев и мен предложения за обща декларация. Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон”, заяви Корнелия Нинова.

„По отношение на второто ми предложение – за процедура за избор на двама европейски прокурори, които ще работят на територията на България, г-н премиерът ме препрати към Румъния да питам как върви борбата с корупцията там”, заяви още Нинова.

„По отношение на предложението за промяна на правомощията на прокуратурата, ми беше отговорно, че по този начин ще бъдат затормозени съдиите”, заяви лидерът на БСП.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички