Manpower: Всеки втори работодател в България се оплаква от липса на квалифицирани кадри


Manpower: Всеки втори работодател в България се оплаква от липса на квалифицирани кадри
Снимка: Getty Images / Guliver

6707

50% от работодателите в България имат трудности при набирането на персонал заради недостиг на качествени кадри. Това показва проучването на Manpower за първото тримесечие на тази година.

Резултатът се влошава, защото в сравнение с данните от 2014 година вече 6% повече работодатели споделят този проблем. Българските резултати са с 12% по-високи, в сравнение с резултатите в глобален мащаб.

Голяма част от работодателите в България оценяват това, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но само малък брой от тях имат стратегия за справяне с проблема.

Работодателите в България имат най-големи затруднения в запълването на позициите – инженери, квалифицирани работници, мениджъри и ИТ персонал. Тези позиции заемат първите четири места в този ред и през 2014 г. В десетте най-търсени професии попадат седем от 2014 г., което показва съвсем леко раздвижване на пазара на труда, но като цяло липсата на тези таланти е непрекъсваща. В първите десет най-търсени професии попадат и работниците от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, макар и на последно място. Това може да се обясни с началото на летния сезон и сезонната работа.

Последствия

Липсата на кадри има негативно влияние върху техните способностите на българските компании да отговарят на нуждите на своите клиенти. Последствията от това включват: 49% от работодателите споделят намаляваща способност да обслужват клиенти, 46% забелязват намаляваща иновативност и креативност в работата, 45% от работодателите съобщават за намаляваща продуктивност сред персонала. Когато са запитани защо изпитват трудности при запълването на работни места, 55% от работодателите отговарят, че на пазара на труда липсват технически умения или така наречените „твърди умения”, 47% твърдят, че на кадрите им липсват специфични за отрасъла професионални умения, 40% от работодателите се сблъскват с липса на опит и 36% споделят, че не намират подходящите кадри поради различни фактори, влияещи върху пазара на труда.

„Една от главните причини за недостига на таланти е дисбалансът между търсене и предлагане. Пазарът на труда от една страна има нужда от специфични умения, които служителите не притежават, тъй като повечето млади хора се ориентират към специалности, от които пазарът на труда е пренаситен. И от друга страна се търсят така наречените „меки умения”, което означава желание за работа, дисциплина, точност, отдаденост, лоялност, желание за придобиване на нови умения и т.н. Пазарът на труда няма как да се развива, ако не се промени мисленето и на работодателите и съответно на служителите. Проблемът се задълбочава. През последните пет години недостигът на инженери в България се задържа на първото място в най-търсени кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа – млади и по-възрастни,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

„Процесът по подбор на подходящите кадри трябва да бъде съобразен с настоящата действителност. Досегашните практики вече не са достатъчно ефективни. Необходимо е да се възприеме култура на постоянно учене на нови умения. Служителите трябва да бъдат поощрявани да са двигател на собствената си кариера. Работодателите трябва да възприемат по-адаптивен начин на мислене, като разширят полето на търсене, прибавяйки кандидати от различни региони, възрастови групи, етнос, имигранти и други. Компаниите трябва да промотират своите силни страни като място за работа, подходящо за най-добрите таланти,“ добави Надя Василева. 

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери

2. Квалифицирани работници

3. Мениджъри

4. ИТ персонал

5. Счетоводители и финансисти

6. Шофьори

7. Лекари и други здравни професионалисти

8. Търговски представители

9. Ръководители на проекти

10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Най-търсението професии за 2014 г. в България

1. Инженери

2. Квалифицирани работници

3. Мениджъри

4. ИТ персонал

5. Счетоводители и финансисти

6. Работници в сферата на Ресторантьорството и хотелиерството

7. Работници

8. Търговски представители

9. Лекари и други здравни професионалисти

10. Техници

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички