Най-вероятно електронните данъчни декларации влизат в сила от 2018 година


Най-вероятно електронните данъчни декларации влизат в сила от 2018 година
Снимка: БГНЕС

3251

Електронни данъчни декларации ще бъдат подавани не от 2017-та, а от 2018 година. Това реши Бюджетната комисия в парламента по време на второто четене на Закона за акцизите и данъчните складове. Текстът минава през Преходните и заключителни разпоредби на закона.

Причината за отлагането е, че така ще може системата да бъде въведена по-гладко. От НАП уточниха, че вече има готовност да бъдат открити специални пункове в офисите на агенцията, където гражданите да пишат и подават по електронен път декларациите си.

Стана ясно и, че физически лица, които трябва да се отчетат пред данъчните, няма да бъдат задължени да подават електронна декларация – това ще става пожелание. Ако декларацията бъде дадена по електронен път, то ще има 5% отстъпка, но максимум до 1000 лева.

Иначе Бюджетната комисия не прие идеята да бъде махнат плоския данък. Причината – това ще „натовари“ бюджета с около 1,2 млрд. лева. Изчисленията са на финансовото министерство и са правени от гледна точка минимална работна заплата 420 лева. Ако обаче минималната заплата е 460 лева, разходът ще е 100 млн. лева повече.

Бюджетната комисия не прие и друго предложение – да има 5% ДДС за детски стоки и социални услуги за възрастни. Менда Стоянова от ГЕРБ се аргументира против 5-те процента ДДС, защото косвен данък нямало да доведе до поевтиняване на стоките и услугите, а само щяло да има лоши практики. Емил Димитров – Ревизоро, пък добави, че това намаление ще облагодетелства по-богатите семейства.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички