Парадокс: Българите с оптимистични очаквания за бъдещето, но с песимистични за икономиката


Парадокс: Българите с оптимистични очаквания за бъдещето, но с песимистични за икономиката
Снимка: БГНЕС

3442

В края на 2018 г. личната равносметка на българите за отминаващата година, както и очакванията за следващата се запазват на рекордно високи нива. Това сочи проучване на "Алфа Рисърч", което агенцията провежда в края на всяка година. 

Спрямо декември 2017, с почти 10 на сто нарастват позитивните оценки за годината, достигайки 35 на сто. За последните 20 години единствено в далечната 1998-а е имало подобно усещане за удовлетвореност. Отрицателните оценки нарастват с 2% спрямо миналата година, но остават вторите най-ниски за целия този период. Най-голям дял от хората (46%) отново заемат неутрална позиция – „годината беше същата като предишната“, но за първи път позитивните оценки надвишават почти два пъти негативните (35:19). Това е най-благоприятното съотношение за периода 1998- 2018.

Очакванията за идващата година са по правило винаги по-оптимистични, отколкото оценките за вече отминалата. Независимо от това, през по-голямата част от този 20 годишен период оптимизмът е бил твърде крехък. Това, което прави впечатление, е продължаващият вече пета година ръст в позитивния поглед към близкото бъдеще. 57% от пълнолетните българи очакват 2019-та да бъде по-добра от 2018-та срещу едва 12%, които предвиждат по-лоша година. От друга страна, впечатлява широко разтворената ножица между оптимисти и песимисти (5:1), което дори и да се окаже кратковременен, е необичаен за България феномен.

Парадоксално, този ярко изразен индивидуален оптимизъм контрастира силно със запазващата се социална тревожност за икономическото развитие на страната. В съотношение 37:14 на сто българите смятат, че икономическото състояние на страната не се подобрява, а се влошава. Разбира се, трябва да се отбележи, че и тук негативните оценки бележат спад (с 12 на сто спрямо миналата година), но позитивните не вървят нагоре.

Подобна е картината и при очакванията за бъдещото състояние на икономиката. Оптимизмът преобладава над песимизма, (40%:22%), но е далеч от свръхсилните лични очаквания, които продължават да растат, докато тези за социалната среда започват да се влошават.

В отговор на въпроса „каква е равносметката ви за тази година, от какво се чувствате удовлетворен?“ , българите определят по следния начин най-важния си социален капитал:

- семейството, близките, приятелите – 81% усещат тяхната подкрепа;

- натрупаният социален опит и авторитет – 59% се чувстват полезни, защото хората ги търсят за съвет;

- личните постижения – 58% са удовлетворени от неща, които са постигнали през изминалата година.

Освен това, всеки втори твърди, че му е интересно онова, което работи или учи; всеки трети – че е получил признание за професионална или извънпрофесионална дейност; всеки четвърти – че има хоби, участва в клуб по интереси и пр.

Като цяло вътрешно-политическите измерения се преживяват като много по-пряко и силно засягащи обикновения българин, отколкото големите международни събития, без обаче да формират един ясен фокус. 37% посочват протестите в страната от последните месеци като събитията с най-голямо значение за следващата година, а 32% отдават приоритет на местните избори. 23% отбелязват увеличението на бюджетните заплати, 12% - акциите на прокуратурата срещу бизнесмени и политици.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички