Партиите започнаха състезанието по обещания преди местните избори


Партиите започнаха състезанието по обещания преди местните избори
Снимка: БГНЕС

2177

Eвроизборите току-що приключиха, а партиите веднага се впуснаха в ново наддаване за любовта и гласовете на избирателите. ДПС изненадващо се обяви за сериозен ремонт на ДДС. ГЕРБ и БСП се заеха с партийно саниране, за да вдъхнат повече доверие на членове и симпатизанти. Бойко Борисов вече даде заявки, че това лято ще е щедър и ще раздава бюджетни средства по-лесно от всякога.

Корнелия Нинова върна червените депутати в Народното събрание, за да работят по антикорупционните закони. Подаването и приемането на оставки по върховете на двете големи партии също е част от политическия флирт, който ще става все по-неудържим с наближаването на изборите за кметове и общински съветници наесен, пише в. "Сега".

Само миналата седмица правителството раздаде допълнителни десетки милиони от бюджета - за пътища, за метрото, за църкви, за книжки за училища и детски градини, за стипендии за даровити ученици. През уикенда Бойко Борисов обяви, че вдигането на учителските заплати ще продължи. "За образованието министър Владислав Горанов дава пари, без да се замисля. Това, което сме обещали, го изпълняваме", каза премиерът, който посети гимназия в Стара Загора, реновирана с европари.

Думите му подсказаха, че е възможно заплатите на учителите да бъдат увеличени още наесен вместо от Нова година. Това ще е хитър тактически изборен ход, който няма да е труден за изпълнение, като се има предвид, че излишъкът в бюджета в момента е към 3 млрд. лева. Няма съмнение, че до местния вот той ще обиколи няколко пъти България, за да прави първи копки и да реже ленти на пътни отсечки, нови заводи и реновирани болници и училища. Този тип агитация определено се оказа успешна - евровотът го показа.

Премиерът вече заговори и за предоставяне на безплатна храна за детските градини. Преди него обаче ДПС вдигна мизата, обещавайки направо безплатни детски градини. Всъщност големият сюрприз дойде преди дни именно от движението. След две години отсъствие депутатът бизнесмен Делян Пеевски се яви в Народното събрание и не само че дойде на работа, но и направи заявка, че партията му ще сваля ставките на ДДС за хляб, книги и лекарства.

Новата визия на движението за данъчната политика е доста странна, като се има предвид, че досега то винаги е било против намаляването на ДДС за определени стоки и услуги. Аргументите са същите, които всички финансови министри без изключение са изтъквали през годините - различните ставки ще затруднят работата на данъчната администрация, ще се увеличат измамите, бюджетните приходи ще паднат, а няма никаква гаранция, че търговците ще свалят цените. Но очевидно ДПС е готово на всякакви лупинги, за да си осигури козове в кампанията за местните избори.

Обяснимо Корнелия Нинова се подразни, че Пеевски се опитва да отнеме инициативата на БСП. Лидерката в оставка заяви, че само социалистите последователно се борят да бъдат намалени данъчните ставки за най-важните стоки като храни, книги и лекарства, и припомни, че при последния законодателен опит на БСП в парламента в тази посока от ДПС са гласували против.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички