Половината българи не очакват стандартът им на живот да се подобри


Половината българи не очакват стандартът им на живот да се подобри
Снимка: БГНЕС

3226

През последните месеци се запазват по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Това става ясно от проучване на изследователския център „Тренд” по поръчка на „24 часа”.

Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени, коментират социолозите.

Според проучването 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. „Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм”, отбелязват още от „Тренд”.

Според данните ГЕРБ печели подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%. Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“.

Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%).

След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов (9%).

Дали страната ни се справя добре с европредседателството според българите прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички