Радев похвали правителството за Западните Балкани


Радев похвали правителството за Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

1887

Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство като върна темата за Западните Балкани в една много деструктивна среда. Това каза президентът Румен Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС, предаде БГНЕС.

„Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта президентът. Според него оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати. Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, каза Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, каза още той.

Форуми като вашия имат специално място, обсъжданията за мястото на националните парламенти са важни, каза още държавният глава.

От 1 януари България успя да гарантира широк консенсус по много важни теми, успяхме да приключим важни досиета. Въпреки факта, че този консенсус бе намерен чрез сериозни компромиси, това ти дава възможност да вървим напред, заяви президентът.

Разширяването на ЕС остава ключова политика - главната цел е запазването на сигурността и просперитета нa континентa, каза председателят на парламента Цвета Караянчева на откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС. „Председателството ни успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на Западните Балкани“, подчерта Караянчева. „България допринесе активно за постигане на целите в триото България-Австрия-Естония“, изтъкна тя. „Парламентът стана домакин на 6 важни срещи, платформа за сътрудничество между националните парламенти и ЕП“, добави тя като посочи, че продължава важният дебат за осъвременяването на политиката за сближаване и за кохезионната политика. „Основно наше задължение остава изработването на законодателство, което отговаря на интересите на европейските граждани“, каза Караянчева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички