Радев: В България се говори много за корупция, но се прави малко


Радев: В България се говори много за корупция, но се прави малко
Снимка: БГНЕС

2636

За корупция в България се говори много, но се прави малко, смята президентът Румен Радев.

Държавният глава откри международна конференция на тема: „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът се провежда под негов патронаж, а на него се обсъждат опитът на различните европейски държави в борбата с това явление.

„Корупцията нанася сериозни вреди на нашето общество, защото тя овладява основни лостове от законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на държавни интереси“, смята президентът Радев.

„Необходимостта от фокусирането на общественото внимание върху проблемите на корупцията е много важно“, подчерта държавният глава и допълни: „За корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание и без мерки, тя се разраства като раково образование“.

Държавният глава изведе на преден план необходимостта от ясна дефиниция за корупцията като негативно обществено явление, генериращите го фактори, както и вредите, които нанася на обществото.

„Корупцията краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на гражданите. Генерира бедност и престъпност. Корупцията ерозира доверието в държавата и възпрепятства развитието на икономиката. Отблъсква инвеститорите. Специално за България корупцията има и други специфично негативно влияние, защото тя се превръща в основна спирачка за реализацията на стратегически за България цели. Това са развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури“, аргументира се президентът.

Според него пълноценната европейска интеграция е невъзможна без безкомпромисни резултати в борбата с корупцията .

„Когато усилията на бизнеса се насочват вместо към развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който срещу определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка – това е убийствено за бъдещето на нашата икономика“, смята Радев. Той призова за мащабни законодателни инициативи, фокусирани върху пресичането и разследването на корупционни схеми в реално време, а не в миналото. Президентът изтъкна и необходимостта от прилагането на електронното управление, както и изследване на опита на останалите европейски държави, който ще помогне на страната ни да се справи с това негативно явление.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички