Ръст в индустрията, строителството и търговията


Ръст в индустрията, строителството и търговията
Снимка: iStock/Guliver

2477

Индексът на индустриално производство се повиши до 115.1 пункта или с 4.9% през май спрямо април. В сравнение със същия период на миналата година индексът отбеляза много по-голям ръст от 11.2%. Това става ясно от редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

„Годишният ръст на индустриалното производство е логичен резултат от растящите разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през миналата година. Освен това, доверието в бранша също се повишава с 2.7%“, обясни икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

В рамките на възходящата тенденция, темпът на увеличаване на строителството се ускори до 14.0%. Ръстът бе следствие от увеличаване на сградното строителство с 21.1%, както и на гражданското и инженерното строителство с 5.9%.

„Доброто представяне на сградното строителство – ръст за пети пореден месец, показва възстановяване на този сегмент, след тринадесет последователни месеца на спад. От своя страна сегментът на гражданското и инженерното строителство функционира под капацитета си поради слабо усвояване на европейски фондове и програми, и намален обем държавни поръчки за периода, тъй като правителството пое поста през май. През следващите месеци очакваме ускоряване на гражданското и инженерно строителство, на фона на продължаващ ръст в сегмента на сградното строителство“, допълни Калчев.

Оборотът на вътрешната търговия също нарасна на годишна база. Според данните налични към май - с 4.4% - движен от ръст при продажбите на дребно с 6.3%, на автомобили и мотоциклети с 5.3% и на търговията на едро с 3.5%. В ретроспективен план най-стабилна бе тенденцията на търговията на дребно, която умерено нараства от 16 месеца насам.

Брутният външен дълг спадна до 34.2 млрд. евро, което е с 599.0 млн. евро по-малко от май 2016 г. В неговата структура вътрешнофирмените заеми заемаха най-голям относителен дял от 35.4%. Заемите на „други сектори“ бяха 32.8% от брутния външен дълг, което е с 0.7 пр.п. по-малко от дела им година назад. Държавното управление заемаше трета позиция с дял от 18.8%, който регистрира намаляване с 0.3 пр.п. Заемите на банковия сектор бяха на четвърто място в структурата на брутния външен дълг, нараствайки с 2.3 пр.п. за година до 13.0%.

„С други думи, намаляването на брутния външен дълг се дължеше на вътрешнофирмените заеми, другите сектори и държавното управление (общо по-малко с 1.3 млрд.евро), докато банковите заеми противодействаха на тази тенденция, като нараснаха със 726.0 млн. евро“, коментира още Калчев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички