Ситуацията на пазара на труда у нас не е толкова розова, колкото им се иска на политиците


Ситуацията на пазара на труда у нас не е толкова розова, колкото им се иска на политиците
Снимка: iStock

3355

През последните години статистиките сочат осезаемо подобрение на пазара на труда у нас, а знайни и незнайни политици се хвалят с намаляването на безработицата. Ситуацията у нас обаче не е чак толкова безоблачна, става ясно от годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

„Получаваме различни сигнали за равнището на заетостта. Според националните сметки тя расте, според наблюдението на работната сила (което извършва анкети и пита хората дали са заети или не) – намалява“, заяви проф. Победа Луканова от БАН.

Какво е обяснението? Оказва се, че 97 – 98% от заетите в България, независимо от кризата, не са сменили статута си – т.е останали са заети. Безработните, които излизат от категорията, обаче, не го правят, защото си намират работа, а защото стават неактивни. Увеличаването на неактивните хора означава, че проблемът с безработицата не е трайно разрешен. Не е ясно тези хора, които отказват да се регистрират на пазара на труда като безработни, какво мислят да правят – да емигрират, да се преместят в друг град в България или друго. Расте броят на хората, които просто отказват да търсят работа.

Според проф. Луканова смущаващ е фактът, че много младежи нито учат, нито работят. От тях 74% са неактивни, а останалите са безработни. „Още от младежка възраст се тръгва с маниер, с възможен модел на поведение на поведение, позволяващ неактивност“, заяви тя.

През 2016 г. пазарът на труда в България е намалил своя капацитет и е осигурил заетост на по-малък брой лица в сравнение с експанзията на заетостта през 2015 г. От БАН обаче подчертават един факт, на който трябва да се обърне по-голямо внимание – заради застаряващото население в структурата на работната сила все повече ще преобладават високите възрастови групи.

Работната заплата през 2016 г. расте и в номинално, и в реално изражение с около 9,5%. Очакванията са, че през тази година тя ще надмине 1000 лв. средно, а през 2019 г. ще достигне 1200 лв.

Прогнозите за заетостта са, че през 2017 г. ще се увеличи с 0,4 на сто, а през 2018 и 2019 – с по 0,5%. Безработицата и предлагането на труд ще продължат да намаляват.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички