Захариева: Няма да допуснем намеса във вътрешната ни политика


Захариева: Няма да допуснем намеса във вътрешната ни политика
Снимка: БГНЕС

2045

България и българското МВнР няма да позволят каквато и да е намеса, на която и да държава, във вътрешната политика, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

Днес парламентът изслушва Екатерина Захариева по инициатива на „Обединени патриоти“. Тя трябва да разясни подробности пред относно изявлението на турския си колега Мевлют Чавушоглу, който намекна за намеса от страна на югоизточната ни съседка при приемането на Закона за вероизповеданията.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг, а те доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой.

"И в изявлението на неговия говорител, и в неформален разговор с мен, Чауошоглу подчерта, че неправилно са приети думите му". Това е един вид извинение, каза Захариева.

"Искам да вярвам, че такива изказвания няма да се случат повече в бъдеще и няма да попречат на нашите взаимоотношения", допълни тя.

По думите ѝ демаршът е най-острата реакция, която можем да имаме.

„Мисля, че беше достатъчно показателно реакцията на Министерство на външните работи с доста тежки дипломатически мерки. В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали“, посочи Захариева.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички