Законът на концесиите мина на първо четене


Законът на концесиите мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

2426

Законът за концесиите отново се превърна в тема на сериозен спор между управляващи и опозиция в парламента. В този случай, към управляващите се присъедини ДПС, както и депутат от партията на Веселин Марешки "Воля".

Законопроектът мина на първо четене - 124 гласа "за" и 68 "против", след като предишният му вариант беше блокиран с вето от президента Румен Радев. Сега, при това гласуване, "Обединени патриоти" и "Воля", в лицето на депутата Пламен Христов, определиха този законопроект за абсолютно нов. Показателни бяха думите на Христов, че има дефекти и можело президентът да му наложи вето, а както е добре известно, българският държавен глава не може да налага повече от едно вето.

Патриотите посочиха и в какво се състои подобрението - например предвидено е да се дава задължително концесионно възражение на държавата при концесия за публична държавна или публична общинска собственост, концедентът може да предвиди да сключи концесионен договор само с публично-частно дружество. БСП пък опонира, че със закона има намеса в правото на самоуправление на общините, както и, че ще може пак да се налагат "вечни концесии" - през Народното събрание от управляващото мнозинство.

Новият законопроект

На първия законопроект за концесиите беше наложено вето от президента Румен Радев. Основната причина за ветото беше възможността за даване на "вечни концесии".

Сега управляващите отново внесоха законопроекта, но в чл. 34 "вечните концесии" пак са засегнати. Има поправка спрямо предния вариант – че максималният срок на концесията се определя от концедента (държавата или дадена община), но когато концесията за строителство или концесията за услуги е 35 години или повече, трябва първо да бъде одобрена от Народното събрание. При концесия за строителство или за услуги, давана от община за срок от между 25 и 34 години, трябва одобрение на Общинския съвет – с две трети мнозинство. Според законопроекта обаче има и още един вид концесия – концесия за публична държавна или публична общинска собственост т.е. т.нар. концесия за ползване. За този вид концесия е предвидено, че максималният срок може да е 25 години, освен със специален закон не е предвидено друго.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички