Ще поевтинеят ли горивата у нас заради срива на петрола?


Ще поевтинеят ли горивата у нас заради срива на петрола?
Снимка: iStock/Guliver

8983

Значително поевтиняване на горивата у нас се очаква до края на седмицата след срива на петрола в понеделник.

Според анализатори цените на масовия бензин А-95 и на дизела ще паднат до 2-2,05 лв. за литър по големите вериги. По малките бензиностанции цените ще са още по-ниски. Всъщност част от тях вече са започнали с намаленията и в някои градове цените на бензина и дизела са в рамките на 1,80-1,85 лева. На повечето места обаче са в рамките на 2 лева, пише в. "24 часа".

Справка в специализирани сайтове показва, че това са най-ниските цени от близо 3 години насам. За последно горивата са били под 2 лева в началото на септември 2017 г.

Причина за рязкото сваляне на цените е сривът на петрола на международните пазари. В понеделник фючърсите на нефта паднаха с над 20% и стигнаха под 37 долара за барел.

Ценовата война между Рияд и Москва

В петък по време на срещата на страните производителки от ОПЕК+ Саудитска Арабия не успя да убеди Русия да подкрепи намаляване на производството на петрол до края на годината. Това трябваше да задържи спада на цените, които се движат надолу заради коронавируса и опасенията за спад на икономиката заради него.

След разрива Саудитска Арабия обяви през уикенда, че намалява цените на своя петрол и възнамерява да увеличи добива, което предизвика срива в цените. В отговор Русия също вдигна ограниченията и обяви, че компаниите ѝ са свободни да добиват колкото могат.

Държавният петролен гигант Saudi Aramco предложи безпрецедентни отстъпки за Азия, Европа и САЩ, за да убеди рафинериите да използват саудитски нефт. Според Bloomberg от Рияд били готови да увеличат производството до рекордните 12 млн. барела на ден, а в момента е под 10 млн. В момента САЩ са номер едно с ежедневно производство от 13,1 млн. барела, следвани от Русия с 11,3 млн. барела.

Повечето анализатори са на мнение, че ценовата война е автогол за ОПЕК, но от полза за останалите държави.

Ако цената на петрола остане под 50 долара, това е положително за световната икономика, защото потребителите ще спестят разходи. Повечето европейски страни ще се възползват, тъй като те са вносители на петрол. Разклатената от коронавируса китайска икономика също може да бъде стабилизирана от ниските цени на петрола.

Повечето експерти посочват, че сегашната криза наподобява решението на Саудитска Арабия да наводни пазара на петрол през 1985 г. Това в крайна сметка спомогна за ускоряването на разпада на Съветския съюз.

Саудитска Арабия има предимство при разходите – тя харчи едва по 2,8 долара за добива на барел нефт, докато другите основни играчи – САЩ и Русия, дават съответно 16 и 20 долара.

Но от друга страна, раздутите разходи на Рияд се нуждаят от цена от над 80 долара за барел, а такова ниво не е виждано от много време. А Русия успява да върже бюджетния баланс при близо 42,40 долара, а САЩ с 44 долара за барел.

При сегашните цени всички губят. Ето защо очакванията са кой от тримата основни играчи ще издържи най-дълго и ще може да поддържа бюджетен дефицит, без да рискува затъване в дългова криза.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички