Финансовата криза може да се повтори


Финансовата криза може да се повтори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1793

Последиците от рецесията, започнала през 2007 г., все още не са преодолени, а някои анализатори вече говорят за нейното завръщане.

Британският финансист Гордън Кер, който работи като инвестиционен банкер в една от най-големите консултантски компании на Острова, например прогнозира, че финансовата криза може да се повтори, макар и в не толкова големи мащаби.

В свое интервю за националното радио той подчерта, че тъй като страната ни все още не е в еврозоната и не трябва да спазва част от условията на Европейската централна банка, е в много добра позиция за привличане на европейски банков капитал. Дори и да се стигне до излизане на Гърция от еврозоната, това няма да доведе до сериозни сътресения, казва още банковият експерт.

"Мисля, че голямата грешка, която се прави, е да се счита за важно какъв е броят на страните, които използват еврото. Всъщност, това няма никакво значение. Литва се присъедини към еврозоната. Те празнуваха, защото вече няма да има превалутиране от литовската валута в евро. Но пък има други страни, които биха се отказали от това преимущество и биха водили собствена парична политика, за да се предпазят от безработица", заяви Кер.

Той даде пример с Исландия, която оттегли молбата си за членство в ЕС, тъй като не желае да се съобразява с това какво ѝ казва Брюксел и държи да запази собствената си валута.

"Как може някой на земята изобщо да се усъмни, че Гърция ще има проблем, ако има своя собствена валута. Тя е много подобна на България по някои компоненти от икономиката си. И ако политическите лидери решат и кажат: "Благодаря, довиждане" и напуснат ЕС, за някой, който има работа, ще има по-големи перспективи, а за човек, който няма такава, това ще бъде абсолютен рай на икономическите възможности. Между другото, България е в много добра позиция сега, много по-добра от позицията на Гърция и ако изиграете картите си разумно, може да се превърне в една от най-бързо развиващите се икономики в Европа. Трябва обаче да държите под око администрацията и да се справите с хроничните проблеми с корупцията", казва още Кер.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички