Я, КТБ била пирамида


Я, КТБ била пирамида
Снимка: БГНЕС

1948

За почти 13 месеца в нито една от институциите, които носят отговорност за фалита на КТБ, не е настъпила промяна. Тоест, нищо не пречи кризата да се повтори, предупреждава Иван Бедров в коментара си.

Това изречение е дълго: Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 година. Това е цялото име на комисията, която за няколко месеца успя да изработи доклад от 150 страници. Той казва, че най-виновен за фалита на КТБ е бившият собственик Цветан Василев, по-малко виновен е надзорът на БНБ, а най-малко виновна е Държавна агенция „Национална сигурност“. Всички други изобщо нямат вина. Толкова много думи, толкова много страници, а никаква новина.

Повече от година след затварянето на КТБ на 20 юни 2014, над 4 милиарда лева ги няма, огромна част от кредитите са преминали през междинни фирми или пък са отпускани без достатъчни обезпечения, а за капак държавата даде пари на заем на Фонда за гарантиране на влоговете, за да могат хората да получат депозитите си до 196 хиляди лева. Това стои от едната страна на листа - от другата са шест влачещи се обвинения срещу двама бивши шефове на „Банков надзор“ в БНБ, две служителки в същото управление, както и двама външни одитори. Толкова.

Кои са отговорните институции?

Въпреки че докладът посочва банковия надзор като основен виновник, БНБ продължава да се управлява от същия човек - Иван Искров. Това поне може да бъде променено в близките дни, когато парламентът избере негов наследник. За тези 13 месеца българите видяха как Искров пее заедно с Цветан Василев и чуха от бившия финансов министър Симеон Дянков как „една значима фигура извън правителството“ упражнила натиск над ГЕРБ да преизбере Искров през 2009 година. Докладът на комисията за КТБ не казва нито каква е отговорността на Искров, нито кой е поискал точно той да остане начело на централната банка. В момента същата управляваща партия ще избира следващия управител на БНБ. Комисията няма отговор на въпроса дали ще се разчита само на личността на новия управител, за да не проспи държавата и следващата КТБ.

Докладът за първи път извади на бял свят информацията, че българските служби са получили сигнал от чужбина, според който Цветан Василев и КТБ са заподозрени в участие в схема за пране на пари. Преди две години ДАНС поискала справки от НАП и отговорила на партньорите: Няма такова нещо. Днес начело на ДАНС стои различен човек, но структурата на агенцията и възможностите за контрол над дейността ѝ са непроменени. Финансовото разузнаване си е на същото място, със същите хора, обвито в същата непрозрачност. ДАНС е пряко подчинена на министър-председателя, но България имаше министър-председател и в момента на подаването на сигнала от чужбина. Тоест, отново трябва да се разчита само на личността на премиера, за да не проспи държавата и следващата КТБ.

Това ли е "истината за КТБ"?

Докладът изобщо не се фокусира върху ролята на прокуратурата и на Комисията за финансов надзор. Не става дума и за публикуваните преди затварянето на банката журналистически разследвания, които разкриха как огромна част от кредитите са отпуснати на фирми, свързани с Цветан Василев. Не става дума също за мълчаливия отказ на прокуратурата да се самосезира по тези публикации, които показаха нещо не само икономически рисково, но и незаконно. Преди ден дойде доказателство за проблема - прокуратурата се самосезира единствено за търг за поддръжка на климатици, който обаче е организиран от министерството на Христо Иванов. А той, както знаем, се е заел да реформира системата. В доклада не става дума и за мълчанието на управителя на БНБ Иван Искров след публикации за източване на банката към свързани лица - версията е, че законът ограничавал отговорността само до управление „Банков надзор“. Не става дума и за това, че КФН преследваше медиите, които разкриваха престъпления, а не извършителите им. Не става дума и за видимо организираната атака за всяване на паника в последните дни от живота на КТБ.

Днес ръководителите на всички тези институции успокояват населението, че няма никаква опасност за българската банкова система. Темата е актуална покрай събитията в Гърция. Същите тези хора обещаваха да извадят „истината за КТБ“. Същите тези хора не посмяха да споменат поне веднъж името на Делян Пеевски в доклада си. Отказаха дори да изслушат Цветан Василев. На този фон няма убедителен аргумент, който да опровергае опасността от нова подобна криза.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички