Кранчето ще спре


Кранчето ще спре
Снимка: Gettyimages

2159

Убеден съм, че кранчето на руския газ ще спре и тогава България ще е единствената потърпевша страна. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със спирането на газовите доставки от Русия към Украйна, предаде "Фокус".

„Ситуацията е много тревожна. Когато се случи газовата криза през 2009 г., бях главен експерт на комисията по енергетика и бях свидетел на всичко. Разликата сега е, че тогава Европейската комисия се намеси, беше арбитър в този спор и той беше решен”, припомни Тасев.

Той коментира, че проблемът възниква от това, че украинската газотранспортна система е интегрирана с транзитната система. „За да има непрекъсваеми доставки на газ за Европа, е необходимо годишно да се акумулират около 25 млрд. куб. м газ, което става на територията на Украйна. За да може да функционира мрежата за вътрешно снабдяване, тя е с много байпаси, кръстосани връзки, което реално създава мрежа, с която се увеличава сигурността. Тоест, винаги при възникване на проблем може да се направи нов маршрут. Проблемът е, че тези връзки свързват транзитната с вътрешната система и в момента, в който се откажат доставките на газ директно за Украйна, тогава започва отклоняване на газ за самата Украйна”, посочи енергийният експерт. Той припомни, че това се случило и през 2009 г. и руснаците са прекратили тотално доставките за Европа.

„Сега Украйна е в състояние на война, както и на дефолт. Страната отказа да върне 3 млрд. дълг на Русия. В момента двете държави са изправени в много остра позиция едни спрямо други. Повече от убеден съм, че Русия ще спре кранчето, дори и ЕК да се намеси. Тогава ние от всички държави, които получават руски газ, ще сме единствената потърпевша страна”, коментира Тасев.

По думите му през нас спира транзитът, който е около 18 млрд. куб. м. „Напълно е възможно с оглед на острите отношения между Турция и Русия заради сваления самолет и след като гръмна газопроводът Баку - Тбилиси – Ерзурум, Русия да използва ситуацията и да прекрати газовите доставки. В момента през нашата страна компресорите работят на 110 %, за да доставят газ в Истанбул. Турция ще бъде лишена от 14 млрд. куб. м газ на годишна база точно в преддверието на зимата. От „Ерзурум” също се получават около 5-6 млрд. куб. м. Ако Русия премине и към вариант да спре доставките към „Син поток”, Турция ще бъде изправена пред енергийна криза”, заяви проф. Атанас Тасев. Енергийният експерт определи тази мярка като напълно възможна. „Това означава, че както транзитът, така и газовите доставки през България ще бъдат спрени. Тогава едната възможност за България е „Чирен”. Слава богу, в момента се твърди, че е пълен и имаме около 350 млн. куб. м газ”, каза още Атанас Тасев.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички