Неефективното използване на ресурси спира модернизацията на българската икономика


Неефективното използване на ресурси спира модернизацията на българската икономика
Снимка:

3099

Коментар на проф. Митко Димитров по време на дискусия на тема „Икономическа модернизация на България: Нови двигатели на следкризисния растеж“

Модернизацията на икономиката най-често се асоциира с въвеждането на високи технологии и следване на „модните“ икономически тенденции, без да се съобразява с родната действителност. Но не следването на тенденциите в Европа трябва да бъде наша основна цел. Когато говорим за модернизация на икономиката, на първо място трябва да отчитаме факта, че в България има неизползвани или неефективно използвани ресурси.

Казал го е самия Майкъл Портър - ако БВП на една страна е под 17 хиляди долара, то тя е в етап на неоползотворяване на икономическите си ресурси.

Според мен ресурси, които България не използва и на които трябва да обърне по-сериозно внимание, са земеделските земи, енергийните ресурси, някои туристически ресурси, географските дадености и работната сила.

В аграрния сектор, несъмнено, трябва да се концентрират финансови средства. Има заделени 5 млрд. евро по европейски програми, които трябва да бъдат вложени в развитие на земеделието и освен тях трябва да се отпусне безвъзмездна финансова помощ за развитие на сектора. Ако това се направи, възможните резултатите са: 50-60 хиляди функциониращи зеленчукови стопанства и 15-20 хиляди функциониращи животновъдни стопанства. Много целенасочено трябва да се планира развитието на аграрния сектор у нас, което би довело до повишаване на качеството на предлаганата продукция и ефективно работеща хранително-вкусова промишленост. Това, от своя страна, ще доведе до намаляване на вноса и увеличаване на износа на този вид продукция.

Туризмът също трябва да претърпи някои промени. Към момента използваме само черноморските туристически ресурси и то не по най-ефективния начин, защото продължаваме да привличаме не най-добрите туристи. Истината е, че България има потенциала да се превърне в топ туристическа дестинация за региона. Трябва да помислим за разширяване на обхвата на туристическите ресурси.

Хем сме бедни на енергийни ресурси, хем не използваме ефективно тези, които имаме. Трябва да се повиши енергийната ефективност и възможностите за постигане на това са налице.

Почти минимален е процентът на използване на геополитическите дадености на страната ни. България се намира в центъра на струпване на много потребителски пазари с множество възможности за връзка по вода и по суша. Трябва да се възползваме от това и да се разработи политика за навлизане на нови пазари. Първата стъпка за постигане на тази цел е инвестирането в инфраструктура.

Голям потенциал за постигане на добри резултати има подобряването на административните структури. Необходимо е насочване на финанси към малките регионални градове. Голямата модернизация на икономиката в България трябва да започне от развитието на малките регионални центрове. Стимулирането на условията за бизнес развитие в отдалечените райони ще помогне за преодоляване на тенденцията за обезлюдяването им.

От друга страна, развитието на предприемачеството и иновациите, стимулиране на връзките между науките и образованието и бизнеса, трябва да са утвърдена политика на България. Темповете на растеж за средносрочен период могат да доведат до много добри резултати.

Нещо много важно, което трябва да имаме предвид, е, че не трябва да се сравняваме и съревноваваме с големите европейски икономики (Германия, Франция), а по-скоро с нашите страни съседки, с които сме имали едни и същи стартови позиции в началото на своето развитие.

27 години България е с най-нисък БВП и най-ниски доходи в ЕС. Защо? Това е въпросът. Институционалните условия в страната. Това е отговорът. България рязко изостава в своето икономическо развитие, в сравнение с останалите източноевропейски страни и причината за това е, че няма работещи политики за преодоляване на това забавяне и неефективната администрация. Проблемите не са в липсата на неопитност и незнание, а в нежеланието и липсата на воля за промяна.

Ключовият въпрос за модернизацията не изисква само предложения за икономически реформи, но и предложение за справяне с миноритарните групи, които следват личния си икономически интерес, вместо обществения.

Промяна може да се осъществи единствено ако има критична маса от хора, които да настояват за нея и да я осъществят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички