Пладнешкият пенсионен грабеж


Пладнешкият пенсионен грабеж
Снимка: БГНЕС

3306

Помните ли къде отидоха милиарди левове от здравни осигуровки по време на първото управление на ГЕРБ? Тогава, когато финансов гуру беше Симеон Дянков? Спомнете си, защото съдбата на пенсионните ни осигуровки по втори стълб от пенсионното осигуряване може да е същата, каквато беше и на тези здравни осигуровки – който таковал, таковал, кака се омъжи.

В неделя, 14 декември, ден, който и Господ е разпоредил като ден за почивка, при премиера Бойко Борисов отидоха синдикатите – КНСБ и КТ Подкрепа. Тези същите, които винаги скачат за пари, не за принципи. И постигнаха скандална договорка – считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране чрез държавно обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране. Друг пункт е - считано от 2015 година да се въведе принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.  

Тези две „текстчета” ще бъдат включени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2015 година. Това е стар метод и обичай на действие, когато се крие нещо от фокуса на обществото. Нищо незаконно, само не се обръща внимание.

А внимание трябва да се обърне и то много здраво. Защото това, което се готви, си е жив грабеж. Грабеж от най-добрите в бранша – законен, разчитащ на невниманието. Доказано работещ подход, тъй като хората по презумпция не внимават, дойде ли ред да си планират далечното бъдеще, да следят политически процеси или да се грижат за парите си. Загрижват се чак когато се появят опашките пред някоя банка като КТБ.

"Блестящата" пенсионна система

В България има три стълба на пенсионното осигуряване. Първи стълб - задължително държавно пенсионно осигуряване като елемент на Държавното обществено осигуряване. С други думи – искаш, не искаш, там осигуровки отиват. Втори стълб – допълнително задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества. С други думи не разчиташ само на държавата, но има симбиоза на солидарно и капиталово осигуряване. Работещите първа и втора категория труд  задължително се осигуряват в професионален пенсионен фонд, като вноските им са изцяло за сметка на работодателя. А хората, родени след 31 декември, 1959 година, задължително се осигуряват и в универсален пенсионен фонд, като вноската е за сметка на работодателя и осигуреното лице. Трети стълб – допълнително доброволно пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества. Тук всеки, навършил 16 години, си избира частен пенсионен фонд и си внася осигуровки, без по никакъв начин да има задължителност на действието.

Скандалното след договорката между Борисов и синдикатите е, че всеки, който започне за пръв път работа в живота си догодина, ще трябва в рамките на 12 месеца от започването си на работа да каже изрично дали ще ползва услугите на частен пенсионен фонд. Не го ли направи, осигуровките му отиват само в Националния осигурителен институт (НОИ) без право на избор и това е – ще чака пенсия само от държавата.

Другият скандал е, че всички, родени след 31 декември, 1959 година – т.е. хората, които носят на гърба си България в момента, също ще избират къде искат да се осигуряват за пенсия – в НОИ или в частен фонд. Ако се избере НОИ, парите от личните партиди в частните фондове, в които сега по закон отиват осигуровки, ще се налеят директно в НОИ и ще се разпределят на общо основание. В кой частен фонд се осигурявате можете да научите от счетоводителя си. И за тези, които крият осигуровки, става много изгодно да се прелеят в НОИ, за да може като дойде време, да си имат сигурна пенсия, а не частният пенсионен фонд да им каже: "Съжаляваме, не сте внасяли, не получавате".

Грозната реална картинка

В момента частните пенсионни фондове управляват около 8 млрд. лева – пари, за които дават отчет поименно на всеки. ГЕРБ и синдикатите обаче искат, ако може, тези 8 млрд. лева да идат в НОИ, защото парите за сегашните пенсионери не стигат. НОИ отдавна е притиснат и се задъхва заради липсата на достатъчно постъпления.

Защо обаче не е удобен частният пенсионен фонд на синдикатите? Причината е проста – там вземаш толкова пенсия, колкото си спестил и внасял през годините. Нито повече, нито по-малко. Е, в НОИ не е така – там дефицитът винаги се покрива, т.е. пенсия има за всички и най-вече за секторите, където се крият осигуровки – КНСБ и КТ Подкрепа най-добре ги знаят, военните и те добре знаят. Така НОИ изравнява ли изравнява с данъчни постъпления в бъдеще време. 9 от 10 лева в НОИ влизат от данъци, а дефицитът е 40%. И откъде ще дойдат тези пари – ха познайте, сигурен съм, че можете да помислите и да се сетите.

На всичкото отгоре, ако се стигне до масово преливане на пари от пенсионните фондове към НОИ, фондовете ще трябва да продават ценни книжа. Защото те не държат парите в брой, ако някой не знае случайно. А масови продажби означават само едно – падане на стойността на книжата. Прост икономически принцип – когато има повече предлагане, отколкото търсене, цената пада. Така, освен че ще се прелят пари от индивидуални, лични партиди в общ кюп, то ще има „изяждане” на част от тези пари от пазара.

Масово в България хората не се осигуряват, вземат пари под масата. Като дойде обаче моментът за пенсия, идва големият изравнител – НОИ. Той взема от тези, които са били изрядни платци, за да даде на тези, които не са били. Защото не е солидарно да оставиш хората да умрат от глад – факт. Не е и солидарно, така е – както не е солидарно умишлено да подтикваш хората да не мислят за бъдещето си, да не съобразяват и разпростират по чергата си, да не лъжат и мажат с осигуровки държавата, а когато дойде ред за старини, да искат от нея. Защото държавата – това сме всички ние. И когато на един се дава, от друг се взема. А Пламен Димитров, Константин Тренчев, Бойко Борисов, Владислав Горанов и всички в компанията отдавна са се погрижили да не разчитат само на НОИ за старините се. Е, ние ли тогава ще сме най-големите балъци?!

Автор: Ивайло Ачев, Actualno.com

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички