Защо се топи българското население


Защо се топи българското население
Снимка:

4007

Пред 1989 година почти 9 милиона души живееха в България. Сега те са малко над 7 милиона.

Това се казва в репортаж на BBC озаглавен „Защо се топи българското население“ на журналистката Рут Алекзандър. До 2050 година се очаква населението да падне под 5,5 милиона души. А до края на века то може да стане половината от сегашното.

„В област Перник направих рядко откритие, разказва авторката. Това не е традиционната бродирана вълнена носия на Стоян Евтимов, която го прави необичаен, а фактът, че този мъж на около 30-те живее на село. "Всички мои приятели, с които съм израснал тук, отдавна са напуснали", казва той.

Подобно на много млади българи, те са се преместили в градовете в търсене на работа.

Стоян смята, че е щастлив да има работа в планинското село Пещера, водейки фолклорна група и организирайки ежегоден музикален фестивал в опит да съживи традиционния брак и селото. Въпреки това, той намира живота в селото за безперспективен. "Невъзможно е да се намери някой, който да се ожени тук, в селото, или в селата наоколо, просто защото няма млади хора. Единствената възможност да намеря някого е в града. Би било много тъжно и трудно да напусна селото, но в определен момент ще трябва да го направя", признава той.

Българските села губят населението си от десетилетия, продължава авторката. След падането на комунизма през 1989 година и разпадането на колективните стопанства тази тенденция за обезлюдяване на селата и преместване в градовете се изостри.

Освен това много хора продължават да търсят работа в чужбина.

Има и още един фактор в намаляващото население на България - отчасти защото много млади възрастни са напуснали страната, раждаемостта е ниска.

„Последният път, когато се роди бебе в селото, беше преди 10 години“, припомня си магазинерката Стефка, чиито двама сина са се преместили в града. Малкото момиче и майка й сега живеят в Кипър, добавя тя.

Огромното мнозинство от хората, които Стефка обслужва, са на възраст над 60 години. Рафтовете са слабо заредени, защото няма много клиенти и тя се притеснява, че магазинът ще трябва да се затвори.

В другите планински села магазините и училищата са затворени, спряна са и автобусните услуги.

"Това село имаше около 600 души", казва 70-годишният Боян, живеещ в Калотинци. "Сега сме на 13. Някои са в гробището, а останалите са в градовете."

В село Смиров дол Станка Петрова - баба Станка за онези, които я познават - седи под дървото на завой по планинския път и търпеливо чака мобилния магазин, който обслужва района.

"Аз съм родена в това село и си спомням, когато то беше наистина пълно с хора, беше толкова забавен и хубав животът, млади хора, стари хора", казва тя, обяснявайки, че хората се събираха и се наслаждаваха на традиционните танци.

"Сега в селото няма никой и подобно нещо изобщо не може да се случи. На тази улица, например, откъдето дойдох, в миналото имаше много хора в къщите, а сега на нея живея само аз", казва тя.

Правителството въвежда редица мерки, за да се опита да се справи с обезлюдяването чрез стимулиране на раждаемостта: предлага помощ за разходите по лечение на раждаемостта, грижа за децата и кредити. Насърчава също етническите българи, които живеят в чужбина, да се завърнат в страната.

Но не желае да привлича други лица. "България няма нужда от необразовани бежанци", казва вицепремиерът Валери Симеонов, лидер на антиимигрантската партия "Обединените патриоти", която е част от коалиционното правителство. Българското общество няма да приеме и образовани и квалифицирани мигранти, добавя още Симеонов. "Те имат различна култура, различна религия, дори различни навици в ежедневието си. И благодаря на Бога, че България засега е една от най-добре защитените страни от мигрантския наплив в Европа", каза вицепремиерът.

Той имаше пред вид вдигнатата ограда по границата с Турция, която обезкуражи мигрантите да влязат в страната.

Българското правителство не вижда миграцията като възможно решение на проблема с намаляващото население на страната. Макар то да е пълно с идеи за увеличаване броя на родените български бебета, усещането в селските райони е, че политиците говорят, но не действат.

Преди да напусна планините, журналистката отново се натъква на Боян от село Калотинци, което се е стопило от 600 на 13 жители.

"Ние сме изоставени. Изоставени от всички - от управляващи и от Бога. Политиците няма да направят нищо за нас, просто се интересуват от собствените си интереси, те не се интересуват от хората, особено от старите хора в селата, дори не се интересуват от младите хора, защото младите хора са в чужбина. Така че политиците изобщо не се интересуват и българската държава изчезва", казва той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички