14 съвета за подобряване на електрическата безопасност в дома


14 съвета за подобряване на електрическата безопасност в дома
Снимка: iStock/Guliver

7535

Когато се нанесем в нов дом или офис, се радваме на това да избираме всеки детайл – от обзавеждането до подбора на цветове, кабели, лампи и цялостна ел инсталация. Подбираме всичко внимателно и с усет, защото искаме най-доброто.

В началото ни е приятно, но с течение на времето спираме да следим всички важни неща по дома. Често пропускаме и предупредителните сигнали, че дадено нещо е за ремонт. Отлагаме до последно и след време... вече няма време. А превенцията е най-доброто решение срещу инциденти и неприятни ремонти, които не само ни костват време, но и солидна финансова инвестиция.

Накратко, ако следим всичко в дома си, няма да се налага да чакаме то да се повреди и да ни струва скъпо.

В тази статия ще говорим за това как да постигнем електрическа безопасност у дома. Следвайте изброените правила и съвети за безопасност, за да гарантирате сигурност и спокойствие на всички електрически инсталации, които ползвате.
А това безспорно ще осигури повече спокойствие и за всички членове на домакинството.

Как да подобрите електрическата безопасност у дома? - съвети

1. Веднъж годишно проверявайте изправността на ел таблото.

Всички хора в домакинството следва да знаят къде се намира електрическото табло. Така в случай на нужда, ще могат да го използват.
Важно е да следите дали всичко по таблото е изправно. Специалистите препоръчват поне веднъж годишно да проверявате изправността на ел таблото във вашия дом или офис.

2. При странни звуци от предпазителите, свържете се с техник.

Ако живеете в стара къща и предпазителите издават странни звуци, трябва да разберете каква е причина за това, преди да ги смените. При проблем с предпазителите, не отлагайте, а потърсете професионален специалист, за да разреши проблема. Отлагането и неглижирането може не само да ви създаде повече неприятности и да ви струва скъпо, но в някои случаи може да застраши живота ви. Затова бъдете отговорни.

3.Избягвайте да ползвате множество гнезда с контакта.

Ел специалистите съветват да използвате едно гнездо за включване на един предмет, а не много на брой. Колкото повече уреди включвате на едно място, толкова по-голям шанс има  нещо в електрическата мрежа да се повреди. Не се подвеждайте в удобството, защото то не е реално.

4. След употреба на преносими уреди ги изключвайте.

Не оставяйте включени в мрежата ел уреди, които са преносими като например сешоари, преси за коса и други подобни. Когато не ги ползвайте, дори да са изключени от съответния бутон, изключете ги и от тока.
Друго важно нещо е преди да стартирате нов уред, проверете договорената електрическа мощност и прочетете инструкциите за уреда. Винаги спазвайте предписанията на производителя. Така не само ще ползвате уреда дълго, но и ще си осигурите безопасност. Също така ви съветваме да поставяте домакински уреди, които могат да прегреят като печки, телевизори и други подобни на достатъчно разстояние от стената, така че въздухът да може да тече свободно и да се избегне възможно прегряване, от което може да стане пожар.

5. Винаги проверявайте дали уреда, който ползвате, е сух.

Никога не пипайте уреди с мокри ръце. Не включвайте уред, ако се съмнявате, че е мокър, защото може да докарате късо съединение и да причините още по-сериозни щети.

6. За да правите промени в инсталацията, трябва да спрете тока.

Изключете тока във веригата, в която ще правите промени, за по-голяма безопасност и прецизност.

7. Изключете прекъсвача, преди да смените изгорялата крушка.

Задължително е да изключите лампата, за да ѝ смените крушката. Обратното не само ще спука новата крушка, но и може да навреди на вас.


8. Потърсете техник при стърчащи кабели, счупени щепсели и др.

Никога не използвайте уреди с оголени кабели, счупени щепсели, повредени контакти и други нередности. Обадете се на техник, който ще може да отстрани повредата, без да има опасност за живота ви.
Ако пък умеете сами да смените кабелите, изберете подходящи от Сибел ООД – високо качество на разумни цени.


9. Бъдете внимателни с електричеството и водата в банята и кухнята.

Най-опасните места са там, където има електричество и вода. Затова трябва да избягвате ненужни рискове в банята и кухнята. Опитайте се да държите и ползвате електрическите уреди в двете помещения далеч от мивката и местата с течаща вода. Само така ще може да си гарантирате сигурност и безопасност.


10. Не оставяйте електрически уреди без надзор, когато децата са наоколо.

Опитайте се да не предизвиквате детския интерес към разхлабени щепсели или кабели. Дръжте тези опасни неща далеч от обсега на децата. При най-малката нередност или съмнение, сменяйте кабелите, контактите и използвайте допълнителни защити срещу деца.


11. Пипайте тока САМО със сухи ръце.

Когато използвате електрически уреди, не бъдете боси и не мокрете краката или ръцете си. Дори се препоръчва да обуете обувки, преди да пипате в контакта на някое устройство, свързано към електричество. Пазете себе си и близките си от непредвидени инциденти като спазвате всички изисквания за безопасност.

12. Никога не дърпайте кабела!

За да изключите уреда от контакта, издърпайте корпуса на изолационния щепсел. Така дори да има проблем, ще бъдете предпазени до някаква степен.

13. Никога не използвайте износени или повредени кабели.

Дори и най-малката повреда на проводник може да причини инцидент, така че той трябва незабавно да бъде изхвърлен и заменен с нов. Купувайте само качествени кабели, с доказан произход и от доверен производител и/или дистрибутор.

14. Не поставяйте кабели под килими или повърхности, които издържат определено тегло.

С течение на времето кабелът може да се повреди и да причини пожар, с което да застраши живота на всички.


Пазете се и бъдете здрави.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички