7% от слънчевите очила на пазара се оказаха менте


7% от слънчевите очила на пазара се оказаха менте
Снимка: Getty Images/Guliver

2806

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията, т. е. са менте. Това показаха резултатите от масовите проверки на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), пише „Монитор“.

Според експертите значително намаляват констатираните несъответствия, като при подобни акции само преди година откритите нарушения са били при 20% от разпространяваните продукти.

Тазгодишните инспекции са били в 246 обекта и са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Инспекторите на ДАМТН са проверили 552 различни модели очила като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 без маркировка за съответствие. За констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания, обясняват от държавната агенция.

По време на инспекциите са били закупени и образци от детски слънчеви очила от различните търговски обекти на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.

Според закона слънчевите очила трябва да бъдат придружени с инструкция за употреба, като е задължително тя да бъде преведена и на български език. От книжката потребителят трябва да се информира за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. „Хората трябва да имат предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи“, допълват специалистите. Те обаче предупреждават, че когато очилата са с филтри от клас 4, те не трябва да се използват при шофиранe, защото стъклото би намалило видимостта на шофьора.

В случаите, когато производителят е обявил, че е произвел дадени очила с филтри, които имат и поляризиращ ефект, това означава, че при тяхната употреба зрението на човека ще бъде предпазено и от отблясъците на UV лъчите. Така е важно да знаем, че отблясъците на лъчите намаляват при наличието на тази функция, но при различните категории на филтрите процентът е различен. Филтрите от клас 2, 3 и 4 намаляват отблясъците до над 78% клас 1 предпазват до над 60 на сто, а филтрите от клас 0 нямат поляризиращ ефект.

Офталмолозите пък заявяват, че навлизането на UV лъчи през по-тъмна плака, която причинява разширяване на зеницата, е по-вредно, отколкото неносенето на очила, тъй като навлизат повече лъчи, отколкото ако човек използва естествените си защити към ярка светлина – жумене, свиване на очите и т.н. Използването на очила без пълна защита от деца е абсолютно недопустимо.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички