Агнешкото за Гергьовден по-евтино от това за Великден


Агнешкото за Гергьовден по-евтино от това за Великден
Снимка: supichka.com

3377

С около 25% може да е по-евтино агнешкото месо по магазините за Гергьовден. Причината за спада на цените е, че много български агнета са останали непродадени преди Великден в кошарите на стопаните.

Според Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, причината за спада на цените е и в нелоялния внос преди Възкресение. „Така във фермите останаха много непродадени агнета и сега търговците на едро натискат стопаните да им го дават и по 4 лв. за килограм живо тегло”, обясни браншовикът. По думите му хората са принудени да продават по-евтино, защото това е последният им шанс да си пласират отгледаната стока. По този начин обаче по-голяма печалба ще остане у прекупвачите, смята Синапов, цитиран от "Монитор". По Великден изкупната цена стигна 6 лв. Животновъдът смята, че е време държавата да вземе мерки за защита на родните производители.

2 дни преди Великден по месарниците на Женския пазар агнешката плешка се продаваше от 11,30 до 11,50 лв. кило, а бутчето бе около 13,50 лв. Според търговците преди Гергьовден цените се очаква да бъдат поне с лев-два по-ниски. Има вероятност и в големите търговски вериги агнешкото да е по-евтино, отколкото по Възкресение, когато цените варираха в широки граници от 14,90 за плешката до 20 лв. за бутче. Запознати прогнозират, че по Гергьовден целите агнета по месарниците ще са още по-изгодни. За предишния голям празник те вървяха от 12 до 14 лв. за килото. Агнешките главички на Разпети петък вървяха по 3,50 лв./кг, сега се очаква цените им да паднат поне с 50 -60 ст.

Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи, което да бъде представяно като родно производство, прогнозират от бранша.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички