Ако искате качество на Великденската трапеза, купувайте от регламентирани търговци


Ако искате качество на Великденската трапеза, купувайте от регламентирани търговци
Снимка: БГНЕС

2889

Пазаруването от регламентирани търговци, проверката за срока на годност, съставките и произхода на стоката гарантират качествени храни на великденската трапеза. Това каза д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция „Конторл по храните“ към БАБХ, пред "Фокус".

Тя уточни, че най-важно за яйцата са срокът на годност и печатът за произход. Българската агенция по безопасност на храните проверява както производствените предприятия, така и търговците на козунаци, добави д-р Иванова.

„При нашите проверки в предприятията проверяваме какви са съставките, които са вложени при производството на козунаците, сложени ли са разрешените оцветители при производството им, разрешените консерванти, дали са сложени разрешени добавки. Досега мога да кажа, че не сме открили такова несъответствие. В търговската мрежа проверяваме правилното етикетиране. Трябва да бъдат изписани съставките в низходящ ред, трябва да бъдат изписани срокът на съхранение и условията на съхранение. Всички тези данни трябва да ги има на предварително опакованите храни, и когато пазаруват предварително опакована храна, потребителите трябва да гледат дали е нарушен външният вид, дали е нарушена опаковката или е цяла и дали има условия, срокове на съхранение и списък на съставките на храните. Алергените също трябва да бъдат изписани с друг шрифт. Докато при козунаците и всички храни, които се продават непредварително опаковани, би трябвало на етикет да бъдат изписани само веществата, които причиняват алергия. Това е изискване на законодателството“, уточни д-р Иванова.

Тя каза още, че има непрекъснат контрол с кланиците, а всяко месо имат син печат за качество и произход. Потребителите могат да съобщават за нередности като всяка една жалба и сигнал се проверяват от контролните органи, каза още д-р Иванова.

„Най-напред бих призовала потребителите да купуват агнешко месо само от регламентирани обекти, да купуват от магазини, които са регистрирани, да не купуват месо, както и други храни от багажници на колите и от крайпътни търговци. Месото и агнетата, които се колят, задължително минават преглед. След като е проверено месото, тогава се поставят печати. Тези печати са сини с овална форма. Слагат се на двете бутчета и на двете плешки. Като за България има буквите BG и ветеринарният регистрационен номер на предприятието, на кланицата, в която са заклани животните“, уточни д-р Райна Иванова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички