Акумулаторните отвертки са безценни помощници в битовите дейности


Акумулаторните отвертки са безценни помощници в битовите дейности
Снимка: https://tashev-galving.com/

2289

Акумулаторните отвертки са необходимост при повечето майсторски дейности. Те са безценни помощници, когато се налага завиване на винтове. Подходящи са за работа при всякакви условия, тъй като не изискват наличието на електричество, а работят с батерии. Те са малки, леки и с тях могат да работят и по-неопитни хора. Разбира се, има и такива за професионална употреба.  

Кога е необходимо използването на акумулаторни отвертки?

 

Те намират широко приложение както в строителството, така и в най-различни битови дейности – при сглобяване на мебели, шкафове, рафтове и други. Основната функция на акумулаторните отвертки е завинтване и отвинтване на крепителните елементи на предмета, който ще бъде сглобен или разглобен. 

Акумулаторните отвертки, които не са професионални и са предназначени за битова употреба, не са много мощни и стигат до 500 оборота в минута. Такава мощност обаче е напълно достатъчна за дейности в дома. Ако обаче акумулаторната отвертка ви трябва за професионална работа, е необходим уред, който да стига до около 1300 оборота в минута. 

Какъв е дизайнът на акумулаторните отвертки?

 

Акумулаторните отвертки приличат на пистолети с удобна и компактна дръжка със здрав захват. Дръжката може да има няколко позиции, в зависимост от това как ви е удобно да работите. Това я прави изключително лесна за употреба при най-различни дейности. Отделно от това е лека – максимум достига до 800 грама, но повечето модели тежат и по-малко. 

Как работят акумулаторните отвертки?

 

В тялото на отвертката са разположени мотор и редуктор, които са отговорни за задвижването на патронника. Посредством батерията токът протича и стига до мотора. Въртеливото движение се предава до патронника през скоростната кутия. Редукторът пази двигателя от излишно натоварване и в същото време променя оборотите, когато това е необходимо. 

Както вече споменахме, основната функция на акумулаторните батерии е за затягане или разхлабване на болтове. Някои модели имат и възможност за пробиване, но трябва да се знае, че това не е основното им предназначение и може да се ползват за пробиване по изключение и не редовно. Ако все пак се стигне до пробиване, трябва да се ползват определен вид свредла. 

Какви са спецификите на батериите на акумулаторните отвертки?

 

Батериите могат да бъдат два вида – литиево-йонни и никел-кадмиеви. Вторите са по-евтини и могат да работят добре, независимо от условията – издържат и при топло, и при студено време. Имат обаче един сериозен минус. При презареждане или неправилно съхранение могат да се разредят и така да се повредят само за няколко минути. Така акумулаторната отвертка става негодна и ако нямате възможност да сложите нови батерии точно в този момент, няма да може да свършите работата. 

Литиево-йонните батерии не се повреждат толкова лесно, леки са и с голям капацитет. Ако работата, която се налага да вършите, е на закрито, изберете този тип батерия. При работа на открито, особено при студено време, се препоръчват никел-кадмиевите батерии, тъй като литиево-йонните са чувствителни на ниски температури и могат да откажат. 

Какви допълнителни екстри имат акумулаторните отвертки?

 

Някои модели имат гумирана дръжка, която прави натоварването на ръката по-малко. Този тип дръжки са много полезни при по-продължителна работа. 

Полезно е отвертката да има калъф, който да е устойчив на удари. Такъв е особено необходим, когато се налага да се работи при тежки условия. Калъфът ще предпази уреда и ще увеличи живота му. 

По-качествените модели разполагат с индикатор за зареждане на батерията и осветяване на работната зона посредством LED светлини. И двете функции са изключително полезни. 

При избор на отвертка трябва да се съобразите с нуждите, които имате и уредът да ви бъде удобен за работа. 

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички