Алкохолът със стари бандероли ще е на пазара още две години


Алкохолът със стари бандероли ще е на пазара още две години
Снимка: Getty Images / Guliver

1996

Бутилките алкохол със стари бандероли ще могат да се пласират на пазара до две години след влизането в сила на новите акцизни лепенки. Това предвижда проект на наредба на финансовото министерство, публикувана за обществено обсъждане. В момента срокът за пласиране на алкохол със стари бандероли е до 1 година след подмяната на стикерите, пише "Труд".

Допълнителните 12 месеца ще влизат в сила с решение на финансовия министър, предвиждат промените.

Последната промяна в дизайна на бандеролите бе направена в началото на тази година и според нормативната уредба бутилки, облепени със стари акцизни лепенки, можеха да се продават до 31 декември т.г. Сега, ако финансовият министър Владислав Горанов реши, срокът ще може да се удължи до 31 декември 2015 г.

Винаги при влизането в сила на нови бандероли на търговците се дава възможност да продават бутилки със старите лепенки още известно време. Дълги години този срок беше 6 месеца, но през миналата беше удължен на 12 месеца.

"Скъпо струващите бутилирани алкохолни напитки са бавно оборотни и не могат да бъдат реализирани в 12-месечния период", мотивират се от финансовото министерство. Промяната се налагала, за да не се стига до унищожаване на напитки, които са годни за консумация, но са облепени със стари бандероли, допълват оттам. От ведомството припомнят също, че тези стоки са всъщност с платен акциз от предходен финансов период и удължаването на срока за продажбата им няма да повлияе на приходите в бюджета.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички