Асоциация "Полимери": Забраната за еднократни платмасови изделя ще коства работни места


Асоциация "Полимери": Забраната за еднократни платмасови изделя ще коства работни места
Снимка: Pixabay

3008

Приемането на забраната за пластмасовите изделия за еднократна употреба от Европейския парламент (ЕП) ще има катастрофални последствия за цялата европейска промишленост, тъй като ще доведе до загубата на хиляди работни места на Стария континент. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на асоциация „Полимери“, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея всяка европейска страна трябва сама да определя посоката си в това отношение, а начинът, по който ЕП акцентира върху проблема, е неправилен и вероятно ще се окаже безрезултатен.

„Забраната на тези продукти и ограниченията за производството им в Европа ще увеличат вноса от други страни, например от Китай. Една от мерките, заложени в тази директива, е т. нар. „разширена отговорност на производителя“, т.е. чрез такси производителите ще трябва да поемат своята отговорност за замърсяването. Таксата би трябвало да се използва за почистване на отпадъците, но ако има такава върху европейските продукти и няма при вноса от Китай, ние ще се окажем в неконкурентоспособна позиция“, заяви Тодорова.

По думите ѝ европейските граждани със сигурност ще се опитат да намерят алтернативни продукти на пластмасовите, като част от приборите биха могли да се произвеждат от биоразградими материали, но те струват 3–4 пъти по-скъпо.

„Целият проблем на тази директива е, че тя беше приета твърде прибързано с цел политиците да си осигурят паспорти за следващия парламент и не се даде достатъчно време да се направят експертни оценки“.

Тодорова добави, че за да има видима промяна е необходимо да се променят навиците на потребителите.

„Акцентът би следвало да бъде върху това да се промени образованието и поведението на потребителите, за да не се допуска това замърсяване. Дори пластмасовите продукти да бъдат заместени с други, ако не си променим поведенческите навици да не ги изхвърляме, ние ще замърсяваме околната среда не с пластмасови, а с дървени прибори“, допълни тя.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички