Барбекю – видове и особености при избор


Барбекю – видове и особености при избор
Снимка: iStock/Guliver

5818

Приятното време е повод да прекарваме все повече време на открито. И наред с разходките пролетно-летния сезон е предпоставка и за приготвяне на вкусна храна в двора, на терасата, в барбекю зоните в парка. Би било наистина идеално да оползотворите почивните дни така, че да си прекарате приятно в компанията на любими хора, близки, приятели и разбира се ароматна и току о приготвена храна. За да постигнете тази съвършена хармонии се нуждаете от нещо дребно но значимо като съоръжение, а именно барбекю. Не се лишавайте от това удоволствие, ако имате голяма тераса, веранда или пък двор, които пустеят. Организацията на откритите площи ще допринесе за това да се възползвате от насладата, която може да ви донесе едно преносимо барбекю.

Многообразие при скарите

Реално барбекюто представлява скара, на която могат да се приготвят всякакви видове сурови храни. Обикновено свързваме барбекюто с ароматни пържоли, сочни наденички, кебапчета, кюфтета, риба и дори гриловани зеленчуци. Но въпреки, че на пръв поглед това са леко примитивни съоръжения то това, което ги отличава са някои технически особености, които е препоръчително да имате предвид при инвестиране в барбекю.

Класификацията при скарите се разграничава по няколко принципа:

- Място на използване;

- Големина;

- Начин на захранване с енергия.

Според това къде можете да използвате това грил съоръжение те се делят на:

- За тераса

Отличават се с компактните си размери, адаптивност, лекота и ниско ниво на дим, което отделят при работа;

- За градина

Популярни са още като универсални, защото са лесно преносими и действително са ефективни за използване във всякакви открити площи;

- Професионални

Това са уреди, които имат по-голяма площ за готвене и могат да се използват както от домакинства, които обичат често да си хапват скара така и от ресторанти, бирарии и други, които предлагат такъв тип храна.

Според големината скарите се класифицират на мини, средни и големи, а е въпрос на индивидуална преценка на какъв размер ще заложите в зависимост от това до какво количество храна предпочитате да готвите наведнъж, разказват от PredaiNatatak.BG.

Видове барбекюта според източника на енергия

Това е основния критерий, по който се различават. Независимо, че се делят на три основни типа то имайте предвид, че спецификата на всеки един от тях е ключова за това да може да ви осигури вкуса на храната, който предпочитате. За да фиксираме особеностите на източниците на енергия и разликите във вкуса на приготвената храна ще ви запознаем малко по-детайлно с тях:

- Електрически

Наподобяват скари, които използват електрическа енергия за да могат да приготвят храната. Обикновено такива модели се използват в ресторантьорството. Често клиенти с просторни балкони ги избират за да имат под ръка уред, който без усилия да им помогне в приготвянето на всякакъв вид меса и зеленчуци. Удобството от употребата на електрически тип е в това, че те не генерират много дим, бързо загряват и винаги резултатите, които получавате са под контрол;

- Газови

Те са от типа преносими барбекюта. Най-често се използват в двора, градината, парка и предназначените за такива открити зони места. Удобни са, защото бързо се справят с готвенето, но що се отнася до техните минуси то трябва да отбележим това, че използването на газ може да причини неудобства при зареждане на газовите бутилки и това винаги да имате пълна под ръка. Освен това хора, които са по-чувствителни към аромати и миризми усещат по-специфичен вкус след изпичане на храната;

- На дървени въглища

Безспорно са най-предпочитани. Много от вас навярно си мислят, че това са сред най-трудоемките за обслужване барбекюта заради почистването на пепелта. Но определено вкуса, който храната придобива при изпичане на барбекю на дървени въглища с типичния леко опушен аромат наистина придава невероятна уникалност и наслада.

Изберете си онова, което би било напълно подходящо за вашите кулинарни изяви. Многобройни са вариантите, което се предлагат в търговската мрежа, а що се отнася до цената им няма спор, че е достъпна и определяна ката най-добрата инвестиция, която можете да направите с цел дългосрочен експлоатационен план.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички