"Булгартабак" уволнява служителите си в София


"Булгартабак" уволнява служителите си в София
Снимка: БГНЕС

3858

Производителят на цигарени изделия "Булгартабак Холдинг" предстои да освободи работещите в цигарената фабрика в София. Това са потвърдили представители на дружеството-собственик пред националното радио, но без повече детайли и желание за коментар. Информацията идва след слуховете, че компанията се готви да мести производството си в Сърбия.

Дружеството е стабилно и няма да има проблем за работещите, заяви от своя страна пред БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Той коментира потвърдената вече информация за освобождаването на служители в цигарената фабрика в столицата.

Във връзка с освобождаването Статков поясни: "Дотолкова, доколкото договорът им позволява. Но считам, че от гледна точка на интереса на купувача, или който ще бъде бъдещ купувач, защото имаше изявления във връзка с това, че посочени в момента за действителни собственици-бизнесмени се разграничиха и потърсиха в цялата тази информация, която се разпространява, кампания срещу дружеството и хората, които работят в него… Аз не искам да продължавам в този тон. Считам, че ние ще получим отчетите след един месец, във връзка с изпълнението на задълженията. Ако се налага, ще направим допълнителни проверки, но в рамките на онова, което имаме по договор сега да контролираме, ние нямаме правомощия да излезем извън договора".

Статков потвърди информацията за проблеми с износа заради обвинения за контрабанда. Той каза още, че по договора за продажба на "Булгартабак" Агенцията за приватизация има правомощия все още да не се променя предметът на дейност и седалището на дружеството.

Припомняме, че през февруари депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че излиза от производителя на цигарени изделия "Булгарбак" и продава 5%-процентния си дял. Делът от 5% в "Булгартабак холдинг" се оценява на около 24,3 млн. лв. по цени на акциите на компанията от миналия месец. По-рано през същшия месец стана ясно, че Турция е наложила забрана за влизане на нейна територия на Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган. Новината първо бе съобщена от турския вестник "Стар", който квалифицира Пеевски като "император на нелегалните цигари" и близък до руски олигарси.

Същевременно в края на февруари 2014 година излезе информацията, че приватизираното през 2011 г. дружество "Булгартабак" е сменило собствениците си. "ВТБ Капитал” е продала компанията на „Livero Establishment”, което е под едноличния контрол на по-голямата TGI Middle East. От решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод евентуална концентрация между предприятия при осъществяването на сделката обаче става ясно, че всъщност „Булгартабак” вече е в ръцете на физическо лице, без да става ясно обаче кое е то.

Акциите на „Булгартабак“ се търгуваха днес, 21 март, преди обяд на Българска фондова борса (БФБ) за средна цена от 55 лева за брой и регистрират ръст от близо 6% спрямо предишната търговия.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички