"Български пощи" сериозно вдигнаха цените


"Български пощи" сериозно вдигнаха цените
Снимка: iStock

13625

"Български пощи" сериозно учеличават цените на някои от основните си услуги. Между 7 и 20% поскъпват пратките за страната и чужбина, като това важи както за препоръчаните, така и за обикновените пратки, съобщава OFFNews.

Повишават се цените на някои от най-масовите услуги: кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за страната; кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за чужбина; препоръчани пратки за чужбина. Това е услугата, според която пратките се доставят по възможно най-бързия начин.

Увеличението се дължи както на инфлацията и по-големите разходи (за материали, амортизации и заплати), така и на по-високите такси, наложени от чуждите пощенски администрации, посочват от държавните пощи.

Средното поскъпване при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения "без предимство" е около 15%, като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг цените се запазват и нямат промяна.

При големите препоръчани пратки за чужбина изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг също се запазват.

Променя се цената на препоръчаната услуга от 4,00 лв. на 4,90 лв. Причината затова е увеличението на дължимата стойност за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвенция, посочиха още от "Български пощи".

Поскъпват и пратките за страната. Средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) "без предимство" e 6,9%.

Поскъпването на големите препоръчани писмовни пратки "без предимство" е средно 15%. Същото е и увеличението на цените на писмовните пратки "с предимство" и в трите формата.

Цените на непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство" до 50 грама, откритата пощенска картичка "без предимство", препоръчаните писмовни пратки "с предимство" над 1 кг за чужбина, вътрешните и международни колетни пратки, допълнителната услуга "обявена стойност" за страната и чужбина, цената на услугата "препоръка" за страната и писмовните пратки "със/без предимство" за чужбина, формат P, G и E, остават без промяна.

Новите тарифи са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията, уверяват от дружеството. Информацията за новите цени идва дни след решението на Министерския съвет пощите да поемат и разпространението на печатните издания - дейност, която досега те извършваха само за абонамент.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички