Български ученици и модният дизайн - старото се превръща в ново


Български ученици и модният дизайн - старото се превръща в ново
Снимка: EU COOLтура

1697

Учениците от специалност "Моден дизайн" в Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" в София изработиха уникални изделия като използваха стар текстил. Младежите показаха, че кръговата икономика е мисия възможна, а направените нови предмети са не само по джоба, но и по-вкуса на всеки. "Изненадаха ни тяхната креативност, творчество и сръчност при изработването на дамски дънкови чанти, обложки за книги и книгораздели с ръчно бродирани фолклорни мотиви", каза учителят им по професионална подготовка и ментор в уъркшопа по проект "EU COOLтура" инж. Джина Бонева.

Гимназистите дадоха нов живот на стари дънки като им добавиха избелени фигури и други декорации в младежки стил. Стари дънкови и кожени дрехи станаха основен материал за изработката на актуални шапки, а поизносени къси панталони се превърнаха в желана дреха за летните дни с апликации на шевици. С оригинални „нови дрешки“ благодарение на учениците се сдобиха и книжки, и чаша за чай, и столове, и пейки. Момичешките будоари бяха попълнени от луксозни кутии за бижута и бонбониери, изработени и със стар текстил.

Но есенцията на тази колекция е атрактивната блуза от деним с веревна декорация от ръчно рисуван шифон с брокати. Тя е изработена от мъжка лятна риза с обърнати предна част и гръб, като по този начин младите дизайнери от групата реализираха оригиналното си решение.

"Във всички изделия бъдещите модни дизайнери вложиха своите идеи, много труд старание и умения, затова и резултатите наистина са впечатляващи", каза в заключение инж. Бонева.

Уъркшопът за учениците от гимназията е част от дейностите по проект "EU COOLтура", в който участват 50 ученици от Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова". В продължение на вече три месеца младите хора създават нови предмети от стари хартия, пластмаса, текстил, метал и др. Така те допринасят за по-чиста околна среда, за промяна на потребителските навици, за усвояване и популяризиране на креативни идеи за рециклиране.

Проект "EU COOLтура" е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика "Димитър Паница" с подкрепата на Европейския съюз (ЕС), медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg. Той има за цел да повиши осведомеността на младите хора за политиките на ЕС и за ролята им за тяхното бъдеще. По проекта вече се проведоха три онлайн ателиета, в които млади хора от различни училища и различни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, експерти в областта на образованието и културата. В момента се провеждат и три уъркшопа по темите "Кръгова икономика", "Културно многообразие" и "Образование". След тяхното приключване ще бъдат факт различни интересни, креативни и полезни продукти, които ще бъдат показани на общ заключителен форум през есента в София.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички