Черен петък е! За какви измами да внимаваме?


Черен петък е! За какви измами да внимаваме?
Снимка: iStock/Guliver

3307

И тази година много търговци у нас ще се включат в популярната кампания „Черен петък", която традиционно се провежда в последния петък на ноември и предлага ниски цени и изгодни оферти. Освен добра сделка обаче, трябва да се пазим от евентуални уловки. За какво да внимаваме?

Ако сте решили да се възползвате от добрите предложения и ниски цени по време на тазгодишната кампания „Черен петък", трябва да внимавате дали на етикета е посочена старата цена, за да се ориентирате колко е намалението. Проверете дали намалението е реално, защото може стоката да е по-евтина при друг търговец и без намаление. Затова не се поддавайте на етикета, а направете сравнение.

"Много е важно потребителите да извършват съпоставка на цените на стоките. Особено когато пазаруват онлайн, това е доста лесно, тъй като всичко е на екрана и проверката може да бъде извършена лесно - един и същ вид стока на каква цена се продава; да следим за това дали търговецът ясно и недвусмислено е информирал, че това е крайната цена, която трябва се плати; че в нея е включен ДДС; че няма съпътстващи дейности, които да бъдат извършени и съответно платени", каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от "Дарик".

Освен това трябва да се уверите, че цените на аксесоарите са калкулирани в крайната цена. "Например, ако потребителят си купува прахосмукачка и за да я ползва, е необходим задължителен комплект от елементи и консумативи, то цените им трябва да са включени в посочената крайна продажна цена на прахосмукачката", каза председателят на КЗП.

Пазете се от ограничаване на потребителските ви права: и по време на кампанията „Черен петък" рекламация при дефектни стоки е със срок 2 години, не трябва да позволявате да ви бъде намалявана. Стоките, купени по интернет по време на кампанията, може да върнете до 14 дни само защото не са ви харесали.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички