До колко ефективно е използването на газов котел


До колко ефективно е използването на газов котел
Снимка: iStock/Guliver

2840

Не оспорваме факта, че за да се инвестира в отоплителна система с газов котел на първо място е необходимо да се направи експертна оценка на архитектурата, квадратурата и особеностите на имота. От значение е дали е ново строителство, ЕПК, стара тухла и т.нат. за да се извлече максимума ефективност от направената инвестиция. Не на последно място освен ключовите данни, свързани с взимането на подобно решение има и това каква за цена на газов котел ще плати домакинството. Предвид това, че синьото гориво е доста популярно към момента, според сайта Board.BG и се приема като удобно и функционално отоплително решение то със сигурност пред доста домакинства на дневен ред стои подбора на уред.

Уред за намаляване на финансовите разходи

В случай, че сет използвали различни електрически уреди през годините навярно и за вас е особено важно да намерите оптимален вариант за намаляване на сметките през отоплителния сезон. Дали ще се отоплява къща или апартамент, магазин или ресторант то котела в случая е необходимост, която трансформира горивото в топлинна енергия.

Когато се избира такъв високотехнологичен уред това, което вълнува клиентите е колко ще им струва самото устройство, инсталацията и какъв е разхода на газ, за който ще трябва да плащат. За да се определят точни параметри както по отношение на основния трансформатор на енергия така и останалите компоненти е особено важно да се вземат предвид загубите на топлина на сградата. Едни ще са разходите за стара къща или панелен апартамент и съвсем различни при имот, който е построен съобразно съвременни стандарти и с много добра топлоизолация.

За да успеете да намалите разходите за отопление през зимата е необходимо да се направят изчисления базирани на:

- Тип на имота;

- Качество на строителството;

-  Квадратура;

- Характеристика на помещенията и други.

Видове

Високата ефективност от използването на газов котел може да се постигне и съобразно вида на уреда, който желаете да използвате. На пръв поглед изглеждат като компактни и модерни решения, които осигуряват топлина и уют през зимата, но на практика за да се постигне това е нужно да се конфигурират спецификациите на котела.

Водещи показатели, които класифицират котлите на газ на различни видове са:

- Дали е с един или два контура т.е. може ли да осигури гореща вода едновременно с отопляването или е нужно да се закупи допълнителен газов бойлер;

- Според монтажа – подов, стенен, таванен и т.нат.;

- Според начина на запалване – ръчно или автоматично;

- Контрол на функциите и режимите на работа – механично настройване или чрез дистанционно мобилно приложение;

- Енергийна ефективност;

- Мощност;

- Разход на гориво и други.

Много от клиентите залагат покупката на газов котел още ри строителството на сградата. Така те са напълно наясно с цената, която би им струвала цялата инсталация както и месечните разходи за поддържане на постоянна температура в помещенията. Формулата, по която се изчислява оптимално ефективния за имота ви котел е V = Q / (Hi х ефективност). Това ще покаже и какъв би бил вида на котела, който напълно да удовлетвори очакванията ви.

Основни ползи

Специалисти определят този тип инсталации като едни от високотехнологичните решения, които се отличават с дълъг експлоатационен срок. Дори цените на синьото гориво да бележат ръст през последните години то интереса към този тип инсталации е оправдан предвид някои техни преимущества като:

- Висока ефективност при поддържане на постоянен климат в помещенията;

- Чистота и минимални усилия за контрол;

- Сравнително нисък разход на ресурс;

- Безопасност;

- Решение както за отопление така и осигуряване на гореща вода за бита;

- Съпоставимост на уреда с инсталации за парно с радиатори или водно подово отопление.

За да сте сигурни, че ще получите най-добра цена се обръщайте за оферта към опитни специалисти, които ще ви консултират спрямо особеностите на вашия имот.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички