Доверието на потребители със спад през юли


Доверието на потребители със спад през юли
Снимка: Getty Images/Guliver

3299

Доверието сред българските потребители намалява с 0.6 пункта през юли спрямо април. Това се дължи на пониженото доверие сред градското население. При населението в селата равнището на показателя остава без промяна, съобщават от Националния статистически институт.

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца е по-малко негативна в сравнение с предходната анкета, в резултат на което балансовият показател се покачва с 1.6 пункта. В очакванията им за следващите дванадесет месеца обаче се наблюдава известен песимизъм.

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани от предходната анкета. Същевременно инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват. По-негативни в сравнение с април са и очакванията им за безработицата в страната през следващите дванадесет месеца.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките и очакванията на потребителите, живеещи в градовете се влошават, докато сред населението в селата се наблюдава известен оптимизъм.

През юли се регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба , като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички