Два от мобилните оператори у нас вече не искат пълна неустойка при предсрочно спрян договор


Два от мобилните оператори у нас вече не искат пълна неустойка при предсрочно спрян договор
Снимка:

3903

Въпросът с предварителното приключване на договорите с мобилните оператори стана отново актуален. Вече един от трите мобилни оператори изпълнява съдебно споразумение за предсрочно прекратяване, при което не трябва да се плащат всички такси. От думите на председателя на Комисията за защитата на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов положението вече ще е такова с още един от мобилните оператори – от 1 юли е така.

Става въпрос за Общите условия от договора. Независимо колко време остава от изтичането на договора, неустойката не може да надвишава таксите за три месеца, подчерта Маргаритов пред Нова телевизия.

Срещу третия мобилен оператор също има колективен съдебен иск и председателят на КЗП очаква съвсем скоро и този оператор да приеме практиката на другите две телекомуникационни компании в България. Маргаритов обаче не спомена имена, за да не прави реклама.

От 6 април тази година, след изискване на Европейския съюз, бяха одобрени промени в Закона за електронните съобщения. Регламентът предвижда премахване на надценките на дребно за регулирани роуминг услуги (гласови изходящи повиквания, SMS, данни вкл., MMS). Съгласно регламента, от 30 април 2016 г. таксите за роуминг на дребно (без ДДС) не могат да надвишават 0.19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0.06 евро за SMS и 0.20 евро за потребен мегабайт интернет. От 15 юни 2017 г. българските потребители ще плащат за ползването на тези услуги на национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват т.е., без надценки.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички