Ежемесечно проверяват за фипронил в яйцата


Ежемесечно проверяват за фипронил в яйцата
Снимка: Pixabay

2800

БАБХ проверява всички ферми за фипронил в яйцата всеки месец. Благодарение на този засилен контрол излязоха някои резултати и в момента продължаваме действията.

Това заяви доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

По думите ѝ са дадени предписания за всички бизнес оператори, производители и фермери, поне веднъж месечно да правят самоконтрол.

По отношение на контрола в търговските вериги тя каза, че магазините трябва да разполагат с доказателство за липса на фипронил в яйцата, когато получават яйца. "Ако няма такова доказателство (протоколи от изпитване), придружено с партидите – магазините да вземат проби за доказване. Всяка една партида трябва да бъде придружена с такъв документ", каза още доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, цитирана от Фокус.

„По отношение на употребата на препарати има лицензионен режим за разрешение. Не може всеки да си употребява каквото иска – има създадени правила за употреба, правила за внос, за търговия и за разпространение на ветеринарно-медицински продукти, които много ясно са разписани в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Има регистър на одобрените за употреба ветеринарно-медицински продукти – той е публичен и е качен на сайта на БАБХ”, каза още доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички