Евтини vs. Скъпи часовници - предимства и недостатъци


Евтини vs. Скъпи часовници - предимства и недостатъци
Снимка: iStock/Guliver

5071

Изборът на часовник е преживяване, което може да бъде както лесно и бързо, така и сложно, бавно и нервиращо. Всичко зависи от часовника, с който искаме да се сдобием, както и бюджета, който сме отделили за тази цел.

Закупуването на мъжки часовници е акт, който може да бъде извършен с различни подбуди – като луксозен аксесоар, който да добави стил към външния ни вид, като полезен предмет, който да ни помага в ежедневието (каквато функция изпълняват смарт часовниците, например), или просто като подарък за някой за нечий рожден ден или друг повод.

Независимо от повода, обаче, има едно нещо, което изиграва основна роля при избора на мъжки часовник, а това е именно цената. Има хора, които оценяват по-високия клас часовници, но просто не могат да си ги позволят. Има и такива, които не смятат, че има смисъл да дават внушаваща сума за аксесоар, чиято основна функция е да показва времето…

Допитахме се до експертите от онлайн магазина за часовници Timer.bg, с които ще ви представим основните предимства и недостатъци между евтините и скъпи часовници, с които може да се сдобиете, така че да имате възможността сами да съпоставите плюсовете и минусите и да направите възможно най-информирания избор.

Предимства на скъпите часовници

Самата дума „скъп“ често се приема като гаранция за качеството на един продукт, но така ли е всъщност?

При мъжките часовници, цената определено не е просто балон, който се надува от производителите с цел печалба на гърба на потребителите.

За да бъде един часовник наистина скъп, то той най-вероятно предлага голям набор от функционалности и високо ниво на изработка.

Често скъпите часовници са произвеждат от скъпоструващи материали като алуминий, злато, керамика, титан, супер метал и други.

Това, освен здравина и качество, гарантира и дългия живот, който вашият часовник ще има. Погледнато от дистанцията на времето, един часовник, който може да издържи 20 или 30 години, определено би оправдал инвестицията си, спрямо такъв, който на 5-ата година ще престане да работи.

Естествено, трябва да споменем и всички екстри, които часовниците от висок клас могат да ви осигурят. Всяка една подобна екстра има своята стойност, която се добавя към общата цена на часовника.

Не на последно място трябва да отбележим онова луксозно премиум усещане, което подобен часовник може да ви даде. Със сигурност погледите на другите ще са насочени към вас, тъй като скъпият часовник винаги си проличава, независимо къде и кога го носите.

Недостатъци на скъпите часовници

Може да не ви се струва, но скъпите часовници също имат своите недостатъци. Макар и струващи баснословни суми, часовниците от този клас също не са презастраховани от повреда.

Винаги има шанс вашият скъпоструващ часовник да спре да работи и макар подобни неща да са често лесно поправими, никой няма да може да изтрие чувството на огорчение във вас от факта, че един часовник, коствал ви цяло състояние, е спрял да работи.

Често пропускаме да споменаваме, че скъпите часовници са дело на определени производители, специализирани в направата именно на такива аксесоари от висок клас.

Тези производители, обаче, никак не се свенят да използват името си, за да напомпат допълнително цената, така че един от недостатъците, за който всеки си замълчава, е именно този – отчасти плащате и заради името.

Няма как, обаче, да пропуснем да поговорим и за цената – колкото и да не ни се иска да си го признаем, тя винаги има решаващият глас.

Естествено, когато говорим за скъпи часовници, се предполага, че те се купуват от хора с възможности и ако вие сте такъв, то определено цената не е недостатък за вас.

В случай, че не сте част от тази ограничена група от хора, то закупуването на скъп часовник си е цяла космическа мисия, като този паралел може да бъде отнесен и към цената.

Разбира се, нищо не може да замени усещането от това да притежавате скъп часовник и да може да му се радвате всеки ден, но ако закупуването му би ви струвало усилията, които ви трябват за купуване на апартамент, то е по-добре да се откажете от идеята и да се насочите към по-бюджетен вариант.

Предимства на евтините часовници

Говорейки за по-бюджетните варианти, преминаваме и към темата за евтините часовници. Отново, както и при скъпите часовници, тук думата „евтин“ също се използва за предизвикване на асоциация към нещо, но то не е толкова позитивно – „евтин“ е по-скоро нарицателно за некачествен, лесно чуплив и нискокласен продукт.

Но такива ли са наистина часовниците от по-нисък клас? Определено не, ако се задълбаем повече в темата.

Оказва се, че в днешно време на пазара се предлагат страхотни бюджетни решения. Като предимства не може да не отличим именно цената – тя позволява на голяма част от хората да имат достъп до хубави модели часовници, които предлагат сериозен набор от екстри и не биха натоварили извънредно бюджета ви.

Друго предимство, което си заслужава да отличим, е заменимостта на тези часовници. Освен, ако не е скъп подарък от любим човек, със сигурност бихте преживели много по-лесно повредата или загубата на този аксесоар, в случай на инцидент. Представете си как се преживява загубата на Rolex…

В случай, че сте от хората, които често обичат да сменят стила си, то евтините часовници са перфектни за вас – ниската им цена ще ви позволи често да се сдобивате с нов часовник и да обновявате визията си.

Недостатъци на евтините часовници

Разбира се, с ниската цена идва и ниското качество на изработка – много често часовниците от този клас се произвеждат с нискокачествени материали, които не са особено издръжливи и не са достатъчно надеждни, за да ви изкарат повече от няколко години.

По-ниската цена често се постига и чрез компенсиране от други неща в часовника, като например екстрите, а понякога дори напълно липсват такива.

Ако сте от хората, които държат на високото качество, както и на дългия живот на часовника, то определено този вариант не е подходящ за вас, тъй като най-вероятно съвсем скоро ще ви се налага отново да си търсите мъжки часовник.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички